Cukinia marynowana

Cukinia marynowana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • cukinia

    5 kilogramów

Marynata:

  • woda

    2 1/4 litra
  • ocet 10 %

    650 mililitrów
  • sól

    3 łyżki
  • cukier

    500 gramów

Dodatkowo (na każdy słoik):

  • czosnek

    2 ząbki
  • koperek

    1 gałązka
  • nasiona gorczycy Prymat

    1/4 łyżeczki
  • pieprz czarny ziarnisty

    3 sztuki
  • liście laurowe Prymat

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki zalewy zagotować, co jakiś czas mieszając, aby cukier i sól dobrze się rozpuściły. Do czystych, suchych słoików włożyć gałązkę kopru, czosnek, gorczycę, ziele, liść i ziarna pieprzu. Cukinię umyć, odciąć końcówki i przekroić na pół, a następnie na pasku. Ułożyć na stojąco w słoikach dość ciasno. Zalać przygotowaną gorącą marynatą i mocno zakręcić. Słoiki pasteryzować w garnku wyłożonym ściereczkami od czasu zagotowania wody, przez ok. 20 minut. Gorące słoiki wyjąć na ściereczkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Można przykryć je dodatkowo kocem i zostawić na noc.
Ola1984
Polecam użyć młodych, małych cukinii. Takie okazy są smaczniejsze i można marynować je bez obierania i wydrążania pestek. Jeśli macie duże cukinie, należy je obrać ze skórki i usunąć nasiona.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

norweska20

30.07.2017 23:55
Te twoje zdjęcia:) ..kobieto Ty to masz talent ..zarówno w kuchni jak i fotograficzny : patrzenia na świat ze swojej pespektywy :)

Ola1984

30.07.2017 21:41
Polecam, robię ją co roku od wielu lat, zawsze szybko znika :)

SzczyptaChili

29.07.2017 17:20
Takiej cukinii jeszcze ni jadłam , ciekawy przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat