Młoda kapusta z koperkiem, suszonymi pomidorami i ziemniakami

Młoda kapusta z koperkiem, suszonymi pomidorami i ziemniakami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na kapustę:

  • kapusta

    2 sztuki
  • cebula biała

    3-4 sztuki
  • bulion warzywny

    500-600 mililitrów
  • koperek

    1-2 pęczka
  • olej

    1 łyżka
  • masło

    2 łyżki
  • cukier

  • sól

    do smaku
  • czarny pieprz mielony Prymat

    do smaku
  • liście laurowe

    2-3 szt
  • ziele angielskie całe

    3-4 ziarna

Dodatkowo:

  • młode ziemniaki

    500 gramów
  • sól

    do smaku
  • suszone pomidory

    5-6 sztuk
  • oliwa z suszonych pomidorów

    1 łyżka
  • koperek

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie kapusty:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Do cebuli, w trakcie smażenia dodajemy ok. 1 łyżeczki cukru.

Kapustę oczyszczamy przekrawamy na pół i szatkujemy. Przekładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i zalewamy bulionem (jeśli nie mamy ugotowanego bulionu można użyć kostki rosołowej). Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Po tym czasie do kapusty dodajemy podsmażoną cebulę, masło i drobno posiekany koperek gotujemy jeszcze ok. 10 minut aż kapusta będzie miękka, a nadmiar płynów odparuje.
Młode ziemniaczki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości – ważne aby ich nie rozgotować! Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z suszonych pomidorów, dodajemy ugotowane młode ziemniaki, pokrojone w kosteczkę suszone pomidory i koperek. Podsmażamy aż ziemniaki się delikatnie zarumienią. Na koniec dodajemy młodą kapustę i kilka minut wszystko razem smażymy.

Taka młoda kapusta z koperkiem, suszonymi pomidorami i ziemniaki już jest idealna jako propozycja na główne danie. Jeśli jednak jesteście mięsożerni to polecam podać ją np. z pieczonym schabem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

25.05.2016 09:45
ciekawie to wygląda

Madzai

24.05.2016 11:49
wygląda pysznie

asiatok

06.05.2016 23:00
moja inspiracja na jutrzejszą kapustkę

Pani Domu

11.05.2015 07:38
pyszny obiad

norweska20

10.05.2015 19:39
zawsze mile widziany taki zestaw :)

Renata9

10.05.2015 18:37
Bardzo smaczne jedzonko :-)

paulette17

10.05.2015 18:37
Uwielbiam ! :)) Mniam :)

wyattearp

10.05.2015 18:18
uwielbiam !!!!!!!!!!!!

MałaMi89

10.05.2015 17:45
Prześwietny przepis! Zapisuję :) dziękuję :)

dża

10.05.2015 17:42
Wygląda bardzo smakowicie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat