Pisałem już w ostatnim czasie o młodych warzywach – kapuście, ziemniakach, o kalafiorze, a teraz przyszedł czas na cukinię. Łagodny smak cukinii to bez wątpienia jej atut bo jej charakter doskonale podkreślają przyprawy – tymianek, bazylia czy czosnek. W zależności od tego dla kogo gotujemy i jakie smaki preferujemy – wystarczy dobrać odpowiednią kompozycję przypraw i cukinia mile zaskoczy nasze kubki smakowe.
Doceniam delikatny smak cukinii, który daje w kuchni nieograniczone możliwości. Jest to jedno z niewielu warzyw, które w połączeniu z tak wieloma przyprawami tworzy doskonały duet. Lista przypraw, jakie można do niej wykorzystać jest długa, a znajdują się na niej m.in. oregano, tymianek, bazylia, czosnek, zioła prowansalskie, pieprz czarny, kolendra czy mięta. Co więcej cukinia dobrze współgra z wyrazistymi innymi składnikami. Nie bez powodu często łączy się ją z fetą, pomidorami suszonymi, wołowiną, kurczakiem czy łososiem.
Wszystkie te mixy smaków uwielbiam, dlatego chcę się z Wami podzielić sprawdzonymi przeze mnie przepisami. Jesteście gotowi na sporą dawkę pyszności?
Lista moich pyszności
1. Leczo z cukinią. Moje popisowe danie obiadowe, które mógłbym jeść co tydzień. Uwielbiam połączenie chrupiącej (nie rozpadającej się) cukinii, kiełbasy i papryki wędzonej. Całość smakuje po prostu ekstra.
2. Placuszki smażone z cukinii. Alternatywa dla placków ziemniaczanych. Dietetyczna cukinia w połączeniu z kurczakiem i zielonym groszkiem to strzał w dziesiątkę.
3. Wytrawna tarta z cukinii. Feta, cukinia, suszone pomidory i przyprawy takie jak bazylia oraz czosnek sprawiają, że tarta znika ze stołu w zawrotnym tempie. Przekonajcie się, przygotowując ją na kolację.
4. Cukinia zapiekana z komosą i pieczarkami. Dobrze się sprawdzi jako lunch lub przekąska. Posmakuje wszystkim, którzy uwielbiają próbować nowe smaki.
5. Frytki z cukinii panierowane w parmezanie. Sprawdzą się na wieczór przed telewizorem lub spędzony w gronie przyjaciół. Doskonała przekąska. Warto podać do niej ulubiony sos lub ketczup domowej roboty.
6. Cukinia marynowana. Kilka słoików w spiżarni na zimę będzie jak znalazł. Wystarczy jedno wolne popołudnie, aby przygotować zapasy.
7. Wytrawne tartaletki z cukinią i sezamem. Pięknie się prezentują i równie dobrze smakują. Ciekawy pomysł na przekąskę.