Risotto z kurkami

Risotto z kurkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ryż do risotta

    200 gramów
  • bulion warzywny

    1 1/2 litra
  • oliwa z oliwek

    1 łyżka
  • masło

    3 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • kurki

    300 gramów
  • parmezan starty

    50 gramów
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • natka pietruszki

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z 2 łyżkami masła. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do lekkiego zeszklenia. Do cebuli dodać posiekany czosnek. Wymieszać i dodać oczyszczone kurki. Całość smażyć ok. 2-3 minut. Dodać ryż i smażyć mieszając, do czasu, aż pokryje się masłem z oliwą i zrobi się lekko przeźroczysty. Wlewać po chochelce gorącego bulionu. Kiedy ryż wchłonie płyn, dodawać kolejne porcje bulionu. Kiedy ryż będzie prawie miękki dodać pozostałą łyżkę masła i starty parmezan. Doprawić do smaku pieprzem i (ewentualnie) solą. Posypać natką pietruszki. Podawać od razu po przygotowaniu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

WeronikaW78

5 tygodni temu
Risotto wygląda przepysznie. Podobny przepis widziałam na Melvit.pl, ale jeszcze nie zabrałam się za wykonanie tego dania. Mam pytanie - czy zamiast kurek można dać pieczarki? :)

norweska20

13.10.2017 21:28
Jakie te danie apetyczne :)

Ola1984

01.10.2017 10:13
Dziękuję, było pysznie :)

Ola1984

01.10.2017 10:12
:) Tak też smakuje :)

Ola1984

01.10.2017 10:11
Polecam :)

jejkuchnia

30.09.2017 17:30
Coś dla mnie! Super wygląda, mniam... :)

Jagódka17

30.09.2017 12:46
Rewelacyjnie wygląda

cukiereczek

30.09.2017 11:50
smaczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat