Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ogórki świeże

    4 kilogramy

Zalewa:

  • woda

    4 litry
  • sól

    150 gramów

Dodatkowo (na każdy słoik):

  • koperek

    1 gałązka
  • nasiona gorczycy Prymat

    1/4 łyżeczki
  • czosnek

    2 ząbki
  • ziele angielskie całe

    4 sztuki
  • liść laurowy

    2 sztuki
  • pieprz czarny ziarnisty

    3 sztuki
  • korzeń chrzanu

    1 kawałek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć. Na spód każdego słoja dać przyprawy. Ogórki umyć i osuszyć. Ułożyć dość ciasno w słoikach. Zalewę zagotować. Gorącą zalewę wlać do słoików, pozostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od nakrętki. Słoiki natychmiast zakręcać.
Ola1984
Nakrętki oraz brzegi słoika muszą być całkowicie suche przed zakręceniem. Dla pewności należy wytrzeć je suchą szmatką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ola1984

29.07.2017 15:37
Polecam spróbować, dodają fajnego aromatu ogórkom :)

Ola1984

29.07.2017 15:36
Polecam spróbować :)

Ola1984

29.07.2017 15:35
Oj to współczuję :/ Nie wyobrażam sobie lata bez ogórków w kilku odsłonach :)

Róża1

28.07.2017 20:34
też nie dodawałam liści laurowych ani ziela angielskiego :-) , też dodam przy następnej partii :-)

katarzynka455

28.07.2017 20:20
do kiszonych nigdy nie dodawałam ziela angielskiego ani liści laurowych...muszę wypróbować:)

Jagódka17

28.07.2017 09:57
Zazdroszczę ogórków, u nas nie ma więc nie mogę zrobić :(

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat