Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Kurki

Przepisy z kategorii Kurki: 57
Sortuj:

Kurki (zwane także jako Pieprznik Jadalny lub określane jako “złoto lasu”) to niewielkie grzybki o żółto-pomarańczowym odcieniu, które możemy zebrać w lesie zwykle już od drugiej połowy lipca, aż do początku listopada. Kurki mają subtelny smak, delikatny, lekko orzechowy aromat i jędrną konsystencję, która czyni je znakomitym, bardzo uniwersalnym dodatkiem do wielu dań zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Przepisy z kurkami są bardzo proste w przygotowaniu i najczęściej nie potrzeba do nich wielu składników. Dania z kurek dodatkowo mają swój niepowtarzalny charakter - kojarzą się z początkiem jesieni i przygotowują nas na większe grzybobranie i spacery po lesie.   

Jak oczyścić kurki? 

Zanim użyjemy kurek do przygotowania posiłku, zebrane w lesie lub kupione w sklepie lub na targu grzyby należy starannie i dokładnie oczyścić z ziemi lub innych zabrudzeń. Najlepiej najpierw otrzepać kurki i odciąć zniszczone lub szczególnie brudne dolne części trzonków grzyba. Następnie, kurki można umieścić w misce pełnej wody, by zanieczyszczenia mogły opaść na dno. Po kilku minutach grzybki należy delikatnie wyjąć z wody i osuszyć ręcznikiem papierowym lub ściereczką. Oczyszczone i suche kurki są gotowe do użycia. 

Blanszowanie kurek 

Jeśli kurki muszą leżeć kilka dni w lodówce, zanim wykorzystamy je w przepisie dobrze będzie je zblanszować by na dużej zatrzymać ich smak, kolor oraz wartości odżywcze. W tym celu kurki należy gotować przez 1 do 3 minut (czas zależny od wielkości grzybków) we wrzątku, a następnie szybko wyjąć i schłodzić w zimnej wodzie lub wstawić do lodu. Zblanszowane kurki zachowają swoją wysoką jakość na dłużej. Innym sposobem by przedłużyć przydatność do spożycia jest marynowanie kurek.  

Co zrobić z kurek? 

W Doradcy Smaku znajdziesz wiele przepisów na dania z kurkami, idealne na śniadanie, szybki obiad, uroczystą kolację i wiele innych okazji.  

Sos kurkowy – najbardziej popularnym daniem z kurek jest sos kurkowy, który można wykorzystywać niemal w każdej potrawie. Najlepiej smakuje z mięsem (np. polędwiczkami wieprzowymi lub schabem), makaronem spaghetti lub tagliatelle, ziemniaczkami, czy pyzami i kluskami śląskimi. Jak zrobić sos kurkowy? - spytacie. Sposób jest banalnie prosty! Aby otrzymać aksamitny i gęsty sos kurkowy wystarczy połączyć kurki ze śmietaną, zwykle 18% lub 30%. 

Zupy z kurkami – jeśli chcesz odmienić oblicze znanych, klasycznych zup, takich jak pomidorowa, jarzynowa, kartoflanka, czy kalafiorowa dorzuć do garnka z wywarem garść kurek! Grzybki możesz wykorzystać także do przygotowania zup o bardziej kremowej konsystencji, takich jak zupa krem z kukurydzy i kurek lub... kremowy romans kurek z cukinią. To dopiero piękna para! Pyszne żółte grzybki z powodzeniem wykorzystasz także do przygotowania aromatycznych zup o orientalnym charakterze takich jak Ramen lub Pho. 

Jajecznica z kurkami – smażone na patelni jajka to jedna z najpopularniejszych potraw Polaków, którą uwielbiamy zajadać się na śniadanie lub kolację. Jajecznica z kurkami, podnosi poprzeczkę poziom wyżej! Delikatne grzybki i masa jajeczna pachną obłędnie, a smakują jeszcze lepiej. Po zjedzeniu jajecznicy z kurkami na śniadanie nowy dzień zaczynamy w doskonałych humorach.  

Pierogi z kurkami – kolejny rarytas, po który latem i jesienią chętnie sięgają smakosze. Gwarantujemy, że pierogi, wypełnione smakowitym farszem z kurek i cebuli, to danie wobec którego nikt nie przejdzie obojętnie.  

To jaki przepis na kurki wypróbujecie w pierwszej kolejności?

Grzyby to składnik, który sprawdzi się w naprawdę wielu daniach. Do czego możesz wykorzystać kurki? Przepis na sos, pasztet lub marynowane grzyby to nie wszystko, co możesz z nich wykonać. Grzyby mają delikatny smak, który świetnie podkreśli dodatek śmietany. Co jeszcze możesz dodać do dania, w którym główną rolę grają kurki? Przepis z drobiem, czerwonym mięsem czy innymi składnikami jest bardzo prosty do przygotowania. Same grzyby nie wymagają wielu zabiegów, by oszałamiały smakiem w potrawie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak