Doradca Smaku VII: Schab cielęcy z kurkami w sosie śmietanowym, odc. 14

odc. 14 Doradca Smaku

Doradca Smaku VII: Schab cielęcy z kurkami w sosie śmietanowym, odc. 14

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cielęcina

    400 g schabu z kością
  • kurki

    200 g
  • młode ziemniaki

    400 g (ugotowane)
  • cebule

    2 sztuki
  • seler naciowy

    3 łodygi
  • wino białe

    1 kieliszek
  • śmietana 30%

    100 ml
  • olej

  • masło

    100 g
  • pieprz czarny grubo mielony

  • kmin rzymski mielony

  • gałka muszkatołowa cała

  • goździki całe

  • sól morska

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VII: Schab cielęcy z kurkami w sosie śmietanowym, odc. 14 foto
Schab doprawić solą i pieprzem gruboziarnistym z dwóch stron. Położyć go na mocno rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Cebule pokroić w pióra, seler w kostkę i wrzucić na patelnię ze schabem. Przyprawić goździkami.
Krok 2 - Doradca Smaku VII: Schab cielęcy z kurkami w sosie śmietanowym, odc. 14 foto
Po 10–12 minutach przełożyć mięso z warzywami do naczynia żaroodpornego, dodać 2 łyżeczki masła i doprawić kminem rzymskim oraz solą. Do drugiego naczynia żaroodpornego wrzucić ugotowane młode ziemniaki, dodać 4 łyżeczki masła i doprawić solą oraz pieprzem.
Mięso włożyć do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na 30 minut. Natomiast ziemniaki piec w 200 stopniach przez 30 minut.
Krok 3 - Doradca Smaku VII: Schab cielęcy z kurkami w sosie śmietanowym, odc. 14 foto
Na bardzo rozgrzanej patelni smażyć kurki kilka minut, następnie dodać białe wino i śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Smażyć do zagęszczenia sosu.
Krok 4 - Doradca Smaku VII: Schab cielęcy z kurkami w sosie śmietanowym, odc. 14 foto
Mięso podawać z ziemniakami i selerem z cebulką polane sosem pieczarkowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

28.09.2017 10:14
smaczne mięsko :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat