Makaron z kurkami, szpinakiem w sosie serowym

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Tagliatelle z kurkami, szpinakiem, suszonymi pomidorami w sosie z sera pleśniowego.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na makaron:

  • makaron tagliatelle

    400 gramów
  • kurki

    200 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • szpinak

    200 gramów
  • oliwa

    2 łyżki
  • śmietanka 36%

    1 szklanka
  • białe wino wytrawne

    1/2 szklanki
  • ser gorgonzola

    200 gramów
  • pomidory suszone Smak

    3 łyżki

Do smaku:

  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

  • tymianek

  • sól morska - MŁYNEK Prymat

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

Do dekoracji:

  • bazylia

    kilka listków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyć i osuszyć kurki. Ugotować makaron.

W rondelku, na oliwie z oliwek podsmażyć kurki, dodać pokrojone: cebulę, czosnek, szpinak. Doprawić  tymiankiem.

Następnie wlać wino, a gdy odparuje, dodać śmietanę i pokruszony ser. Całość gotować na małym ogniu, do momentu rozpuszczenia się sera, a następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Do sosu dodać ugotowany makaron, pokrojone  pomidory suszone, kapary. Całość delikatnie wymieszać i doprawić do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat