Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z kurkami, szpinakiem w sosie serowym

5.0
(33)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Tagliatelle z kurkami, szpinakiem, suszonymi pomidorami w sosie z sera pleśniowego.

Składniki:

Na makaron:

makaron tagliatelle 400 gramów
kurki 200 gramów
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
szpinak 200 gramów
oliwa 2 łyżki
śmietanka 36% 1 szklanka
białe wino wytrawne 1/2 szklanki
ser gorgonzola 200 gramów
pomidory suszone Smak 3 łyżki

Do smaku:

Gałka muszkatołowa mielona Prymat
tymianek
Sól morska jodowana Prymat w młynku
Pieprz czarny Prymat w młynku

Do dekoracji:

bazylia kilka listków

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z kurkami, szpinakiem w sosie serowym

Przepis na:

  • makaron ze szpinakiem
  • tagliatelle z sosem śmietanowym
  • obiad z dodatkiem sera pleśniowego

Umyć i osuszyć kurki. Ugotować makaron.

W rondelku, na oliwie z oliwek podsmażyć kurki, dodać pokrojone: cebulę, czosnek, szpinak. Doprawić  tymiankiem.

Następnie wlać wino, a gdy odparuje, dodać śmietanę i pokruszony ser. Całość gotować na małym ogniu, do momentu rozpuszczenia się sera, a następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Do sosu dodać ugotowany makaron, pokrojone  pomidory suszone, kapary. Całość delikatnie wymieszać i doprawić do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak