Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z kurkami i kurczakiem
Dania z makaronem są zwykle bardzo proste i szybkie do przygotowania, a jednocześnie bardzo smaczne. To sprawdzony patent na obiad lub kolację. Podobnie jest z tym przepisem na makaron z kurkami i kurczakiem. Soczyste mięso kurczaka łączy się z subtelnymi i delikatnymi kurkami w aksamitnym sosie śmietanowym. Do tego jeszcze makaron wstążki (tagliatelle) i obiad jest gotowy!
Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Kurki oczyścić bardzo dokładnie, jeżeli trzeba opłukać.
Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać kurki, podsmażać je 5 minut. Następnie dodać pierś z kurczaka, sól i pieprz i smażyć, aż mięso się zrumieni.
Następnie podlać 1 szklanki wody. Dusić grzyby bez przykrycia, aż cała woda odparuje, a grzyby zmiękną. Dodać śmietankę, doprawić do smaku i trzymać na ogniu aż sos zgęstnieje.
Po zdjęciu z ognia dodać natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.
Makaron ugotować al'dente. Podawać z gorącym sosem.
Smacznego!