Przepis i sposób przygotowania na: Roladki drobiowe z kurkami i oscypkiem
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić. Piersi pokroić w plastry (np. cztery). Rozbić delikatnie tłuczkiem. Każdy plaster oprószyć solą i pieprzem.
Farsz: Kurki dokładnie oczyścić, większe pokroić na mniejsze kawałki.
Cebule posiekać drobno. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać kurki. Smażyć na małym gazie kolejne 5 min co jakiś czas mieszając.
Pod koniec doprawić natką pietruszki oraz świeżo mielonym pieprzem.
Na każdy plaster kurczaka ułożyć farsz, posypać tartym oscypkiem. Zwinąć mięso w rulon.
Panierować w roztrzepanym jajku z mlekiem, a następnie w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z każdej strony.
Podawać np. z ziemniakami i ulubioną sałatka.