Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa kurkowa

5.0
(39)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Zupa z kurek jest wyjątkowa i stanowi jedną z moich ulubionych. Zawsze przygotowuję ją na domowym, intensywnym bulionie, ponieważ te szlachetne grzybki na to zasługują. Do bulionu zawsze dodaję kilka łupin cebuli, które nadają mu piękny aromat i intensywnie złocisty kolor.

Składniki:

SKŁADNIKI

kurki świeże 300 gramów
ziemniaki 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
bulion 1 litr
śmietana 18% 4 łyżki
masło 1 łyżka
olej 2 łyżki
posiekany koperek 2 łyżki
natka pietruszki 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 szczypta
sól 1 szczypta

Porada

Zupę podajemy ze świeżym pieczywem.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kurkowa

KROK 1. Kurki oczyszczamy, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy ją na oleju. Następnie dodajemy do niej masło oraz kurki, które smażymy do momentu aż puszczą wodę. Zawartość patelni przekładamy do gotującego się bulionu.

KROK 2. Ziemniaki kroimy w kostkę, pietruszkę oraz marchewkę w plasterki i przesmażamy je delikatnie na oleju, aby wydobyć ich aromat, a następnie dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości ziemniaków (około 15 minut).

KROK 3. Na koniec do zupy dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki, doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, białym i czarnym pieprzem oraz solą. Śmietanę hartujemy gorącym bulionem, dodajemy do zupy, mieszamy i odstawiamy z ognia.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak