Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka cielęca z kurkami i warzywami strączkowymi
Potrawka:
1. Polędwiczki wyluzować z błon i pokroić w kostkę o bokach max. 1½ - 2 cm. Smażyć na połowie rozgrzanego oleju, aż nabiorą lekko złotego koloru. Następnie wlać wino i dusić bez przykrycia do momentu odparowania co najmniej połowy powstałego wywaru.
2. Bulion cielęcy wlać do mięsa. Cielęcinę dusić pod przykryciem na małym ogniu z dodatkiem listków świeżego tymianku (pozostawić czubki gałązek do dekoracji).
3. Oczyszczone i umyte kurki podsmażyć na pozostałym oleju, doprawić solą i pieprzem. Pod koniec duszenia mięsa dodać oba rodzaje fasoli. Całość dusić na bardzo małym ogniu nie dłużej niż 2-3 minuty.
Grzanki:
Bagietkę przekroić wzdłuż, a następnie w poprzek, tak by uzyskać 4 spore kromki. Każdą zapiec w piekarniku na złoty kolor. Po przestygnięciu lekko ciepłe bagietki posmarować tuż przed podaniem masłem oraz twarożkiem wymieszanym ze śmietaną, pokrojoną natką, bazylią i doprawionym solą oraz pieprzem.