Kurczak z kurkami, kasztanami i kukurydzą w sosie śmietanowym Zewy

Kurczak z kurkami, kasztanami i kukurydzą w sosie śmietanowym Zewy

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Dziś coś co można podać z makaronem lub ryżem, czyli kurczak w sosie śmietanowym z kurkami, kasztanami i kukurydzą. Szybki obiad to coś co lubię, nie trzeba dużo czasu, a jak smakuje. Szkoda tylko, że była to ostatnia porcja kurek jaką wygrzebałam z zamrażarki. W tym roku kurek brak.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • piersi z kurczaka

    2 sztuki
  • kukurydza w puszce

    0.5 puszki
  • kurki blanszowane

    200 gramów
  • kasztany jadalne

    0.5 puszki
  • szczypior

    1 pęczek
  • śmietana 36%

    500 mililitrów
  • sól

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    0.25 łyżeczki
  • papryka mielona wędzona

    0.5 łyżeczki
  • masło klarowane

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Piersi z kurczaka pokroić na większe kawałki i wrzucić na patelnię lub szeroki rondel z roztopionym masłem. Podsmażyć. Dodać kurki i dalej smażyć. Następnie dodać do smaku sól, pieprz i paprykę oraz odsączoną kukurydzę i odsączone i pokrojone na ćwiartki kasztany.
Następnie wlać śmietanę i gotować aż sos zgęstniej (nie trwa to długo). Na koniec dodać posiekany szczypior (trochę odłożyć do dekoracji) i wymieszać. W razie potrzeby jeszcze doprawić. Podawać z makaronem lub ryżem.

ZEWA
Kasztany użyłam z puszki, przyprawy według uznania do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat