Co na obiad: Zupa kurkowo-szparagowa wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Zupa kurkowa ze szparagami to pyszna propozycja na obiad. Do tego zapiekany pasztecik z niespodzianką - obejrzyj przepis - zobacz jaką!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na zupę:

  • masło

    20 gramów
  • olej

    3 łyżeczki
  • czosnek

    3 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • kurki

    200 gramów
  • młode ziemniaki

    5-6 sztuk
  • szparagi zielone

    7-8 sztuk
  • bulion warzywny

    2 litry
  • śmietanka

    200 mililitrów
  • Kurkuma mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • koperek świeży

    1 pęczek
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • zielona cebulka

    3 sztuki
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku

Na paszteciki:

  • masło

    15 gramów
  • cebula

    1/2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • blanszowany szpinak

    200 gramów
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • szparagi zielone

    7-8 ( główki) sztuki
  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • ser ricotta

    200 gramów
  • jaja

    4 sztuki
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • orzechy włoskie prażone

    25 gramów

Dodatki:

  • orzechy włoskie prażone

  • zielona cebulka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku rozpuszczamy masło z olejem, na którym podsmażamy połowę kurek z cebulą oraz czosnkiem przez ok. 2 minuty, następnie dodajemy ziemniaki, całość solimy i smażymy na małym ogniu przez 5-6 minut.

W międzyczasie na patelnię wrzucamy masło, cebulę oraz czosnek i smażymy ok. 2 minuty.

Po tym czasie dodajemy szpinak oraz główki szparagów, doprawiamy całość pieprzem cytrynowym oraz gałką muszkatołową, podsmażamy jeszcze 30 sekund do minuty i przekładamy do miski aż farsz ostygnie.

Do zupy dodajemy pokrojone szparagi, tak jak jest to pokazane na filmie, podsmażamy jeszcze minutę, po czym zalewamy bulionem i gotujemy ok. 20 minut (po 10 minutach dolewamy śmietankę i kontynuujemy gotowanie).

Na blaszkę przekładamy ciasto francuskie wraz z papierem do pieczenia, końcówki zawijamy tak jak jest to pokazane na filmie.

Do farszu dodajemy ricottę, mieszamy i rozkładamy równo na cieście francuskim, robimy 4 wgłębienia do których wbijamy jajka, całość solimy, pieprzymy, posypujemy  orzechami włoskimi i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-17 minut, aż ciasto się upiecze, a białka jajek zetną. 

Do ugotowanej zupy dodajemy drugą połowę kurek oraz kurkumę i gotujemy jeszcze ok 3 minuty.

Po tym czasie dodajemy koperek, pietruszkę oraz zieloną cebulkę, zupę mieszamy i przekładamy do miseczki, dekorujemy zieloną cebulką oraz orzechami włoskimi i podajemy  z upieczonymi pasztecikiem, który ozdabiamy koperkiem oraz świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!

Lubisz zupy? To koniecznie zobacz przepis na zupę koperkową z delikatnymi klopsikami drobiowymi.

 

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat