Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Zupa kurkowo-szparagowa wg Piotra Ogińskiego

5.0
(22)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zupa kurkowa ze szparagami to pyszna propozycja na obiad. Do tego zapiekany pasztecik z niespodzianką - obejrzyj przepis - zobacz jaką!

Składniki:

Na zupę:

masło 20 gramów
olej 3 łyżeczki
czosnek 3 ząbki
cebula 1 sztuka
kurki 200 gramów
młode ziemniaki 5-6 sztuk
szparagi zielone 7-8 sztuk
bulion warzywny 2 litry
śmietanka 200 mililitrów
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka
koperek świeży 1 pęczek
natka pietruszki 1 pęczek
zielona cebulka 3 sztuki
sól morska Prymat w młynku do smaku

Na paszteciki:

masło 15 gramów
cebula 1/2 sztuki
czosnek 3 ząbki
blanszowany szpinak 200 gramów
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
szparagi zielone 7-8 ( główki) sztuki
ciasto francuskie 1 opakowanie
ser ricotta 200 gramów
jaja 4 sztuki
Sól himalajska Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
orzechy włoskie prażone 25 gramów

Dodatki:

orzechy włoskie prażone
zielona cebulka

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Zupa kurkowo-szparagowa wg Piotra Ogińskiego

W garnku rozpuszczamy masło z olejem, na którym podsmażamy połowę kurek z cebulą oraz czosnkiem przez ok. 2 minuty, następnie dodajemy ziemniaki, całość solimy i smażymy na małym ogniu przez 5-6 minut.

W międzyczasie na patelnię wrzucamy masło, cebulę oraz czosnek i smażymy ok. 2 minuty.

Po tym czasie dodajemy szpinak oraz główki szparagów, doprawiamy całość pieprzem cytrynowym oraz gałką muszkatołową, podsmażamy jeszcze 30 sekund do minuty i przekładamy do miski aż farsz ostygnie.

Do zupy dodajemy pokrojone szparagi, tak jak jest to pokazane na filmie, podsmażamy jeszcze minutę, po czym zalewamy bulionem i gotujemy ok. 20 minut (po 10 minutach dolewamy śmietankę i kontynuujemy gotowanie).

Na blaszkę przekładamy ciasto francuskie wraz z papierem do pieczenia, końcówki zawijamy tak jak jest to pokazane na filmie.

Do farszu dodajemy ricottę, mieszamy i rozkładamy równo na cieście francuskim, robimy 4 wgłębienia do których wbijamy jajka, całość solimy, pieprzymy, posypujemy  orzechami włoskimi i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-17 minut, aż ciasto się upiecze, a białka jajek zetną. 

Do ugotowanej zupy dodajemy drugą połowę kurek oraz kurkumę i gotujemy jeszcze ok 3 minuty.

Po tym czasie dodajemy koperek, pietruszkę oraz zieloną cebulkę, zupę mieszamy i przekładamy do miseczki, dekorujemy zieloną cebulką oraz orzechami włoskimi i podajemy  z upieczonymi pasztecikiem, który ozdabiamy koperkiem oraz świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!

Lubisz zupy? To koniecznie zobacz przepis na zupę koperkową z delikatnymi klopsikami drobiowymi.

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak