Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VIII: Dorada na szpinaku z kurkami, odc. 12

5.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Dorada 2 całe
cebula 1
kurki 100 g
szpinak świeży 150 g
śmietana 30% 1/2 szklanki
oliwa
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
Kmin rzymski mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VIII: Dorada na szpinaku z kurkami, odc. 12

Kroki postępowania

1
Dorady układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy dokładnie oliwą z obu stron. Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Pieczemy w 180˚C przez około 15 minut.
Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Dorada na szpinaku z kurkami, odc. 12 foto
2
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni z odrobiną oliwy. Dodajemy kurki i całość doprawiamy solą oraz kminem rzymskim. Gotowe grzyby zdejmujemy z ognia.
Ser roquefort kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i smażymy szpinak. Doprawiamy solą i świeżo startą gałką muszkatołową. Dodajemy pokrojony ser. Całość zalewamy śmietaną. Smażymy, aż ser się roztopi.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Dorada na szpinaku z kurkami, odc. 12 foto
3
Na talerze wykładamy upieczoną rybę, podsmażony szpinak oraz kurki.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Dorada na szpinaku z kurkami, odc. 12 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 22.03.2018 12:09
Bardzo smaczna rybka : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak