Pierogi z kurkami i fasolą

Pierogi z kurkami i fasolą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Wigilijne pierogi z kapustą, kurkami i fasolą. Pierogi tradycyjnie królują w moim domu na święta. Zajadam się nimi nie tylko w wigilię. Tylko raz w roku tak mi smakują. Ciasto jest cieniutkie, delikatne a farsz jest ich dopełnieniem smacznym.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    250 gramów
  • sól

    1 szczypta
  • oliwa

    1 łyżka
  • woda gorąca

    200 mililitrów

Farsz:

  • kapusta kwaszona

    20 dag
  • kurki mrożone

    20 dag
  • masło 82%

    1 łyżeczka
  • fasola biała z puszki

    1 szklanka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • liść laurowy

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    2 sztuki
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    3 gałązki
  • cebula

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę przekładam do garnka, wlewam wody tyle, żeby kapusta była przykryta, dodaję liść laurowy, ziele i gotuję do miękkości. Cebulę kroję drobno przesmażam na maśle, dodaję kurki które wcześniej odmroziłam i przesmażam razem. Kapustę po ugotowaniu odcedzam, dodaję masło, kroję drobno. Przekładam do miski, dodaję fasolę ugotowaną, kurki, i mieszam, doprawiam.

Do miski przesiewam mąkę, dodaję oliwę, sól i wlewam gorącą wodę, mieszam widelcem. Jak ciasto przestygnie zagniatam je rękoma. Ciasto rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką.Wycinam kwadraty i układam na foremce do robienia pierogów. Układam farsz i sklejam. W garnku zagotowuję wodę wlewam łyżkę oliwy do niej i do wrzącej wrzucam pierogi. Gotuję trzy minuty od wypłynięcia na wierzch. Pierogi podaję polane masłem roztopionym i posypuję natką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

29.01.2019 15:06
Moje smaki.

Bożena Matuszczyk

11.01.2019 11:25
Pierożki rewelacyjne.Pięknie podane.;)

bietka

10.01.2019 14:08
Fajny przepis, zabieram tak ze trzy pierożki : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat