Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Sos:
-
ser bundz
10 dag -
wino białe
0.3 szklanki -
śmietanka
150 mililitrów -
masło
2 łyżki -
kurki
35 dag
Makaron do sosu:
-
makaron kokardki
0.5 opakowania
Przepis i sposób przygotowania Kokardki z kurkami w serowym sosie
Kurki przebrać i umyć, duże pokroić. Masło rozgrzać w rondku, włożyć kurki i smażyć 7 minut. Wlać wino i podgrzewać do chwili odparowania wina. Dodać rozdrobniony ser bundz, wlać śmietankę, doprawić solą, pieprzem i dusić do połączenia składników. Do sosu możemy dodać szczyptę suszonego rozmarynu.
Makaron kokardki ugotować w osolonym wrzątku, dodać do sosu, wymieszać i udekorować natką pietruszki.
Komentarze (0)