Kokardki z kurkami w serowym sosie

Kokardki z kurkami w serowym sosie

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Przedstawiam propozycje na danie obiadowe: makaron i grzyby leśne w aksamitnym sosie serowym.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos:

  • ser bundz

    10 dag
  • wino białe

    0.3 szklanki
  • śmietanka

    150 mililitrów
  • masło

    2 łyżki
  • kurki

    35 dag

Makaron do sosu:

  • makaron kokardki

    0.5 opakowania
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kokardki z kurkami w serowym sosie

Kurki przebrać i umyć, duże pokroić. Masło rozgrzać w rondku, włożyć kurki i smażyć 7 minut. Wlać wino i podgrzewać do chwili odparowania wina. Dodać rozdrobniony ser bundz, wlać śmietankę, doprawić solą, pieprzem i dusić do połączenia składników. Do sosu możemy dodać szczyptę suszonego rozmarynu.

Makaron kokardki ugotować w osolonym wrzątku, dodać do sosu, wymieszać i udekorować natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat