Makaron z kurkami i fasolką szparagową

Makaron z kurkami i fasolką szparagową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Dzisiaj zapraszam Was na makaron z kurkami i fasolką szparagową w kremowym sosie śmietankowym. Wspaniale komponują się tu także delikatne i lekko słodkie orzechy nerkowca. Zachwyciło mnie to proste i szybkie w przygotowaniu połączenie, dlatego jeszcze nie raz zagości na moim stole. Gorąco polecam!
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • makaron tagliatelle

    200 gramów
  • kurki świeże

    200 gramów
  • cebula szalotka

    2 sztuki
  • orzechy nerkowca

    40 gramów
  • fasolka szparagowa

    1 garść
  • śmietana 18%

    100 gramów
  • śmietana kremówka

    100 gramów
  • czosnek

    1 ząbek
  • masło

    1 plaster
  • gałka muszkatołowa mielona

    1 szczypta
  • pieprz biały Prymat

    1 szczypta
  • sól do smaku

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Oczyszczoną fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonej oraz posłodzonej wodzie około 8 - 10 minut, odcedzamy i krótko polewamy zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Fasolka powinna być ugotowana al dente, ponieważ wtedy zachowa najwięcej wartości odżywczych.

KROK 2. Kurki płuczemy zimną wodą, a następnie delikatnie osuszamy je na ręczniku papierowym. Małe sztuki pozostawiamy w całości, a te większe kroimy na mniejsze kawałki. Na maśle szklimy pokrojone szalotki, a następnie dodajemy kurki, lekko solimy i dusimy około 5 minut na małym ogniu. Całość zalewamy śmietaną 18% oraz kremówką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, orzechy nerkowca, gałkę muszkatołową, biały pieprz oraz sól. Wszystko dusimy jeszcze przez chwilę do momentu zgęstnienia sosu.

KROK 3. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Ugotowany makaron dodajemy wraz fasolką szparagową do powstałego sosu z kurkami, mieszamy i wykładamy na talerze. Życzę smacznego!

Futka
Do sosu możemy dodać także posiekany świeży tymianek lub natkę pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat