Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Przepisy - Kuchnia japońska

Przepisy z kategorii Kuchnia japońska: 432
Sortuj:

Czy kuchnia japońska to tylko sushi? Absolutnie nie! Kuchnia japońska to połączenie prostoty, elegancji, estetyki i szacunku dla naturalnych składników. Kuchnia japońska charakteryzuje się świeżymi składnikami i umiejętnością balansowania smakami, a także pięknym sposobem podania. W kuchni japońskiej nie ma miejsca na przypadek. W kategorii przepisów japońska kuchnia w serwisie Doradca Smaku znajdziesz przepisy, których przygotowanie pozwoli choć na chwilę przenieść się do Japonii i zasmakować w wyjątkowych propozycjach. 

Z czego gotuje się w kuchni japońskiej?

Jak w każdej kuchni, również w kuchni japońskiej można wyróżnić kilka produktów, które są składowymi podstawowych, japońskich dań. Wyróżnić można tutaj przede wszystkim ryż, który jest podstawą sushi czy donburi - japońskiego bowla. Marynowany imbir to dodatek, bez którego trudno wyobrazić sobie sushi, a z kolei nori to suszone wodorosty, które kupujemy w formie płatów do zawijania sushi. Sos sojowy to alternatywa dla soli, ale w płynnej formie. Służy jako przyprawa ale również dodatek, w którym zamacza się sushi – niekiedy ze szczyptą wasabi, czyli ostrzejszym odpowiednikiem znanego nam chrzanu. Zapewne często słyszeliście również o paście miso, która powstaje ze sfrmentowanj soi i dodawana jest do zup, marynat, ale też ciastek.  

Japońskie jedzenie jest wyjątkowe i oferuje szeroki wachlarz przepisów, które zachwycają swoim smakiem i prostotą. Co ważne kuchnia japońska to również nauka cierpliwości i poszanowania. Najbardziej znane dania kuchni japońskiej to:  

  • Sushi i sashimi, czyli klasyczne dania na bazie surowej ryby i ryżu z warzywnymi dodatkami. 
  • Ramen bardzo długo wygotowywany wywar mięsno-warzywny podawany z makaronem i dodatkami, np. Fasolką edamame, kawałkiem mięsa oraz jajkiem na miękko.  
  • Tempura to delikatnie smażone w cieście warzywa lub owoce morza.  

Najpopularniejsze dania kuchni japońskiej

W Polsce japońska kuchnia cieszy się coraz większą popularnością o czym świadczy ich łatwa dostępność w restauracjach, a także fakt, że wiele potraw można łatwo przygotować w domu. Do najczęściej wybieranych oprócz wcześniej wymienionych należą również: 

  • Zupa miso – prosty i zdrowy dodatek do posiłków, który w Japonii stanowi pozycję jedzoną niemal codziennie.   
  • Gyoza – smażone lub gotowane pierożki z mięsem lub warzywami. 
  • Katsu curry – panierowany kotlet wieprzowy podawany z gęstym sosem curry. 

Wybierz swoje ulubione przepisy na japońskie jedzenie i przekonaj się, jak łatwo możesz wprowadzić smaki Japonii do swojej kuchni. Przygotowywanie japońskich potraw w domu to nie tylko kulinarna przygoda, ale także sposób na zdrowe i pyszne posiłki. 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak