Futomaki z paluszkami krabowymi

Futomaki z paluszkami krabowymi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Przygotowanie ryżu

  • ryż

    1 szklanka
  • ocet ryżowy

    6 łyżek
  • cukier

    2 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • woda

    4/5 szklanki

Pozostałe składniki

  • nori

    4 płaty
  • paluszki krabowe

    12 sztuk
  • papryka czerwona

    0,5 sztuki
  • ogórek zielony

    1 średniej wielkości
  • wasabi

    do smaku
  • sos sojowy

    do smaku
  • imbir marynowany

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie ryżu:
Ryż dokładnie płuczemy w zimnej wodzie (do czasu aż woda będzie zupełnie przezroczysta), zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie możemy przygotować zaprawę do ryżu. Ocet ryżowy mieszamy z cukrem i solą tak długo, aż stałe składniki zupełnie się rozpuszczą. Możemy ocet podgrzać, żeby sól i cukier szybciej się rozpuściły, jednak nie jest to konieczne, wystarczy odpowiednio długo mieszać.
Ryż odcedzamy i przekładamy do garnka. Wlewamy 4/5 szklanki wody, garnek przykrywamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy ryż na minimalnym ogniu przez 13 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy źródło ciepła (gaz/prąd) i pozostawiamy ryż pod przykryciem na 15 minut. Cały ten proces oczywiście można skrócić używając odpowiedniego urządzenia do gotowania ryżu.
Gotowy ryż przekładamy do miski, polewamy zaprawą i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany ryż studzimy. Studząc, warto go przykryć, żeby stracił zbyt wiele wilgoci.

Płaty glonów nori kładziemy na bambusowej macie przykrytej folią spożywczą, którą będziemy zawijać rolkę sushi. Na nori rozkładamy warstwę przygotowanego wcześniej ryży. Ryż nakładamy palcami zwilżając je w miseczce zimnej wody.

Na jednym brzegu płatu układamy wzdłuż paluszki krabowe, pokrojoną w paski czerwoną paprykę i pokrojonego w paski ogórka. Zwijamy rolkę. Kroimy rolkę i układamy na talerzu posypując uprażonym wcześniej czarnym sezamem.

Podajemy z wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ilka01

11.06.2017 19:55
suuuuuper :)

dodi

10.06.2017 21:13
mniam, mniam

adelajda

10.06.2017 20:26
pyszne ...

agnieszka214

10.06.2017 19:46
Bardzo ciekawie muszą smakowac

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat