Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Co na obiad: Onigiri

5.0
(26)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Onigiri sushi to pyszne kanapki ryżowe, które możesz zrobić na lunch lub na kolację. Tu znajdziesz przepis na onigiri sushi z pastą z tuńczyka. 

Składniki:

Ryż do sushi:

ryż do sushi
350 gramów
woda
400 mililitrów
ocet ryżowy
70 mililitrów
cukier
20 gramów
Sól morska jodowana Prymat w młynku
do smaku
Sklep Prymat
woda
30 (do zaprawy) mililitrów
dashi z kombu
1 łyżeczka

Majonez japoński:

żółtko jajek
2 sztuki
olej
200 mililitrów
ocet
30 mililitrów
Sól morska jodowana Prymat w młynku
do smaku
Sklep Prymat
dashi z kombu
10 mililitrów
cukier
10 gramów
Musztarda chrzanowa Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
przyprawa 7 smaków
1 łyżeczka

Nadzienie do onigiri:

majonez japoński
1 łyżka
przyprawa 7 smaków
2 łyżeczki
chili Prymat
1/2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat
1/2 łyżeczki
pasta miso ciemna
1 łyżeczka
sok z cytryny
z 1/4 owocu
tuńczyk w sosie własnym
170 gramów
ogórek zielony
50 gramów

Dodatki:

nori
przyprawa 7 smaków
czarny sezam

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Onigiri

Ryż do suhi:

Ryż do sushi dokładnie wypłucz, minimum 3 razy, aż woda będzie klarowna. Wypłukany ryż przełóż do garnka, zalej wodą, przykryj, jak najszybciej zagotuj, po czym zmniejsz ogień na minimum i gotuj przez czas który zaleca producent na opakowaniu.

W tym czasie przygotowujemy zaprawę do ryżu: do miseczki wlewamy wodę, ocet ryżowy, dashi, cukier oraz sól i całość dokładnie mieszamy.

Ugotowany ryż rozkładamy na płasko, doprawiamy zalewą, dokładnie oraz delikatnie mieszamy i zostawiamy do ostudzenia.

Majonez japoński:

Do wysokiego naczynia wbijamy żółtka, dodajemy ocet, dashi, sól, czosnek suszony, cukier, musztardę, przyprawę 7 smaków, całość zalewamy olejem i miksujemy blenderem do uzyskania konsystencji luźnego majonezu.

Nadzienie do onigiri:

Do miseczki przekładamy łyżkę majonezu, dodajemy przyprawę 7 smaków, chili, imbir, pastę miso oraz sok z cytryny i całość dokładnie mieszamy, następnie dodajemy tuńczyka oraz ogórka i dokładnie mieszamy.

Kiedy wszystkie składniki mamy gotowe przechodzimy do formowania onigiri, 70 g ryżu przekładamy do formy, dokładnie ubijamy, następnie kładziemy  2 łyżki nadzienia, ponownie nakładamy ryż, całość dokładnie ubijamy i wyciągamy gotowe onigiri, które zawijamy w pasek nori oraz posypujemy sezamem i/lub przyprawą 7 smaków.

Smacznego!

Jak zrobić przyprawę 7 smaków - KLIKAJ.

Jeśli lubisz kuchnię japońską zajrzyj do przepisu na sushi

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak