Co na obiad: Onigiri

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Onigiri sushi to pyszne kanapki ryżowe, które możesz zrobić na lunch lub na kolację. Tu znajdziesz przepis na onigiri sushi z pastą z tuńczyka. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ryż do sushi:

  • ryż do sushi

    350 gramów
  • woda

    400 mililitrów
  • ocet ryżowy

    70 mililitrów
  • cukier

    20 gramów
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    do smaku
  • woda

    30 (do zaprawy) mililitrów
  • dashi z kombu

    1 łyżeczka

Majonez japoński:

  • żółtka

    2 sztuki
  • olej

    200 mililitrów
  • ocet

    30 mililitrów
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    do smaku
  • dashi z kombu

    10 mililitrów
  • cukier

    10 gramów
  • Musztarda chrzanowa Prymat

    1 łyżeczka
  • przyprawa 7 smaków

    1 łyżeczka

Nadzienie do onigiri:

  • majonez japoński

    1 łyżka
  • przyprawa 7 smaków

    2 łyżeczki
  • chili Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Imbir mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • pasta miso ciemna

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    z 1/4 owocu
  • tuńczyk w sosie własnym

    170 gramów
  • ogórek zielony

    50 gramów

Dodatki:

  • nori

  • przyprawa 7 smaków

  • czarny sezam

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż do suhi:

Ryż do sushi dokładnie wypłucz, minimum 3 razy, aż woda będzie klarowna. Wypłukany ryż przełóż do garnka, zalej wodą, przykryj, jak najszybciej zagotuj, po czym zmniejsz ogień na minimum i gotuj przez czas który zaleca producent na opakowaniu.

W tym czasie przygotowujemy zaprawę do ryżu: do miseczki wlewamy wodę, ocet ryżowy, dashi, cukier oraz sól i całość dokładnie mieszamy.

Ugotowany ryż rozkładamy na płasko, doprawiamy zalewą, dokładnie oraz delikatnie mieszamy i zostawiamy do ostudzenia.

Majonez japoński:

Do wysokiego naczynia wbijamy żółtka, dodajemy ocet, dashi, sól, czosnek suszony, cukier, musztardę, przyprawę 7 smaków, całość zalewamy olejem i miksujemy blenderem do uzyskania konsystencji luźnego majonezu.

Nadzienie do onigiri:

Do miseczki przekładamy łyżkę majonezu, dodajemy przyprawę 7 smaków, chili, imbir, pastę miso oraz sok z cytryny i całość dokładnie mieszamy, następnie dodajemy tuńczyka oraz ogórka i dokładnie mieszamy.

Kiedy wszystkie składniki mamy gotowe przechodzimy do formowania onigiri, 70 g ryżu przekładamy do formy, dokładnie ubijamy, następnie kładziemy  2 łyżki nadzienia, ponownie nakładamy ryż, całość dokładnie ubijamy i wyciągamy gotowe onigiri, które zawijamy w pasek nori oraz posypujemy sezamem i/lub przyprawą 7 smaków.

Smacznego!

Jak zrobić przyprawę 7 smaków - KLIKAJ.

Jeśli lubisz kuchnię japońską zajrzyj do przepisu na sushi

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat