Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Onigiri
Ryż do suhi:
Ryż do sushi dokładnie wypłucz, minimum 3 razy, aż woda będzie klarowna. Wypłukany ryż przełóż do garnka, zalej wodą, przykryj, jak najszybciej zagotuj, po czym zmniejsz ogień na minimum i gotuj przez czas który zaleca producent na opakowaniu.
W tym czasie przygotowujemy zaprawę do ryżu: do miseczki wlewamy wodę, ocet ryżowy, dashi, cukier oraz sól i całość dokładnie mieszamy.
Ugotowany ryż rozkładamy na płasko, doprawiamy zalewą, dokładnie oraz delikatnie mieszamy i zostawiamy do ostudzenia.
Majonez japoński:
Do wysokiego naczynia wbijamy żółtka, dodajemy ocet, dashi, sól, czosnek suszony, cukier, musztardę, przyprawę 7 smaków, całość zalewamy olejem i miksujemy blenderem do uzyskania konsystencji luźnego majonezu.
Nadzienie do onigiri:
Do miseczki przekładamy łyżkę majonezu, dodajemy przyprawę 7 smaków, chili, imbir, pastę miso oraz sok z cytryny i całość dokładnie mieszamy, następnie dodajemy tuńczyka oraz ogórka i dokładnie mieszamy.
Kiedy wszystkie składniki mamy gotowe przechodzimy do formowania onigiri, 70 g ryżu przekładamy do formy, dokładnie ubijamy, następnie kładziemy 2 łyżki nadzienia, ponownie nakładamy ryż, całość dokładnie ubijamy i wyciągamy gotowe onigiri, które zawijamy w pasek nori oraz posypujemy sezamem i/lub przyprawą 7 smaków.
Smacznego!
Jak zrobić przyprawę 7 smaków - KLIKAJ.
Jeśli lubisz kuchnię japońską zajrzyj do przepisu na sushi.