Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi z surimi i z łososiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sushi z surimi i z łososiem - pyszna przekąska na lunch lub kolację.

Składniki:

Sushi

ryż do sushi 250 gramów
ogórek zielony 0.5 szt.
paluszki krabowe 6 szt.
nori 2 szt.
awokado 0.5 szt.
łosoś wędzony 1 plaster
wasabi 3 duże łyż.
ocet ryżowy 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
sos sojowy 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi z surimi i z łososiem

Ryż ugotować (na 250 g ryżu - 250 g wody). Czas gotowania ryżu uzależniony jest od posiadanej kuchenki. Przy kuchence gazowej 15 minut na mały ogniu. Przy kuchence elektrycznej 10 minut, po czym należy zostawić na ciepłej płycie jeszcze z 10 minut pod przykryciem żeby doszedł.

Następnie podgrzewamy ocet, dodajemy cukier, sól i łączymy z ryżem. Powoli studzimy. W tym czasie obieramy ogórka ze skórki kroimy w cienkie paski, tak samo robimy z awokado. Na listek nori kładziemy wystudzony ryż. Smarujemy po środku pasta wasabi (bardzo mało, bo pikantna). Na to kładziemy plasterek ogórka, plasterek awokado, 1 paluszek krabowy, plasterek łososia. Zawijamy delikatnie listek nori, po czym delikatnie go zgniatamy, żeby się nie rozwalił przy krojeniu. Kroimy na 6 szt.

Sushi wystarczy maczać w sosie sojowym lub jeżeli ktoś lubi wersję bardzo pikantną można na każdy kawałek susi dać kropelkę wasabi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak