Przepis i sposób przygotowania na: Sushi z surimi i z łososiem
Ryż ugotować (na 250 g ryżu - 250 g wody). Czas gotowania ryżu uzależniony jest od posiadanej kuchenki. Przy kuchence gazowej 15 minut na mały ogniu. Przy kuchence elektrycznej 10 minut, po czym należy zostawić na ciepłej płycie jeszcze z 10 minut pod przykryciem żeby doszedł.
Następnie podgrzewamy ocet, dodajemy cukier, sól i łączymy z ryżem. Powoli studzimy. W tym czasie obieramy ogórka ze skórki kroimy w cienkie paski, tak samo robimy z awokado. Na listek nori kładziemy wystudzony ryż. Smarujemy po środku pasta wasabi (bardzo mało, bo pikantna). Na to kładziemy plasterek ogórka, plasterek awokado, 1 paluszek krabowy, plasterek łososia. Zawijamy delikatnie listek nori, po czym delikatnie go zgniatamy, żeby się nie rozwalił przy krojeniu. Kroimy na 6 szt.
Sushi wystarczy maczać w sosie sojowym lub jeżeli ktoś lubi wersję bardzo pikantną można na każdy kawałek susi dać kropelkę wasabi.