Sushi z surimi i z łososiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Sushi z surimi i z łososiem - pyszna przekąska na lunch lub kolację.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sushi

  • ryż do sushi

    250 gramów
  • ogórek zielony

    0.5 szt.
  • paluszki krabowe

    6 szt.
  • nori

    2 szt.
  • awokado

    0.5 szt.
  • łosoś wędzony

    1 plaster
  • wasabi

    3 duże łyż.
  • ocet ryżowy

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • sos sojowy

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż ugotować (na 250 g ryżu - 250 g wody). Czas gotowania ryżu uzależniony jest od posiadanej kuchenki. Przy kuchence gazowej 15 minut na mały ogniu. Przy kuchence elektrycznej 10 minut, po czym należy zostawić na ciepłej płycie jeszcze z 10 minut pod przykryciem żeby doszedł.

Następnie podgrzewamy ocet, dodajemy cukier, sól i łączymy z ryżem. Powoli studzimy. W tym czasie obieramy ogórka ze skórki kroimy w cienkie paski, tak samo robimy z awokado. Na listek nori kładziemy wystudzony ryż. Smarujemy po środku pasta wasabi (bardzo mało, bo pikantna). Na to kładziemy plasterek ogórka, plasterek awokado, 1 paluszek krabowy, plasterek łososia. Zawijamy delikatnie listek nori, po czym delikatnie go zgniatamy, żeby się nie rozwalił przy krojeniu. Kroimy na 6 szt.

Sushi wystarczy maczać w sosie sojowym lub jeżeli ktoś lubi wersję bardzo pikantną można na każdy kawałek susi dać kropelkę wasabi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat