Na ostro: Warzywne spring rollsy z pikantnym guacamole

Na ostro: Warzywne spring rollsy z pikantnym guacamole

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papier ryżowy

    1 opakowanie
  • awokado

    2 szt.
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • papryka żółta

    1 szt.
  • ogórek

    1 szt.
  • roszponka

    100 g
  • seler naciowy

    2 łodygi
  • sok z cytryny

  • limonka

    1/2 szt.
  • czosnek granulowany

    2 łyżeczki
  • kolendra

  • miód wielokwiatowy

    2 łyżki
  • sos sojowy

    100 ml
  • sezam

    20 g
  • chili pieprz cayenne

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Na ostro: Warzywne spring rollsy z pikantnym guacamole foto
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 2 - Na ostro: Warzywne spring rollsy z pikantnym guacamole foto
Przygotować farsz: awokado obrać, pokroić na paski, skropić sokiem z cytryny. Papryki pokroić na cienkie paseczki, ogórka obrać, wykroić pestki i pociąć na słupki. Selera naciowego pokroić na plasterki. Warzywa przełożyć do miseczki, dodać kolendrę, odrobinę miodu i sosu sojowego, ostawić na 30 minut.
Krok 3 - Na ostro: Warzywne spring rollsy z pikantnym guacamole foto
Papier ryżowy zanurzyć na ok. 1 minutę w ciepłej wodzie. Rozłożyć placki i na każdy nakładać warzywa z miseczki, posypując na końcu prażonymi pestkami sezamu. Gotowe zawijać jak krokiety - dolny brzeg zawinąć aż przykryje nadzienie, następnie boki ciasta do środka, a w ostatniej kolejności dolny brzeg rolujemy dalej do samego końca.
Krok 4 - Na ostro: Warzywne spring rollsy z pikantnym guacamole foto
Przygotować guacamole: awokado obrać, wyjąć pestkę, rozgnieść z czosnkiem i sokiem z limonki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili.
Krok 5 - Na ostro: Warzywne spring rollsy z pikantnym guacamole foto
Gotowe spring rollsy podawać z pikantnym guacamole.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

23.03.2018 07:44
Ślicznie wyglądają, takie kolorowe. :)

Małgorzata92

30.12.2015 11:29
Super przepis :)

Barbara13

29.12.2015 23:25
ależ pyszności

mysza620

29.12.2015 09:07
napewno wykorzystam na sylwka

Adamorek

25.02.2015 13:56
lubię. takie podanie

eeee

21.02.2015 12:52
Na impreze idealna

Internetowa Kuchnia

17.02.2015 08:49
Ciekawy przepis ;)

mikrusiak

16.02.2015 17:27
bardzo fajne :D

cukiereczek

16.02.2015 16:50
same pyszności

Monika-twin

16.02.2015 16:38
Fajna chinska potrawa!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat