Na ostro: Warzywne spring rollsy z pikantnym guacamole

Na ostro: Warzywne spring rollsy z pikantnym guacamole

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papier ryżowy

    1 opakowanie
  • awokado

    2 szt.
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • papryka żółta

    1 szt.
  • ogórek

    1 szt.
  • roszponka

    100 g
  • seler naciowy

    2 łodygi
  • sok z cytryny

  • limonka

    1/2 szt.
  • Czosnek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • kolendra

  • miód wielokwiatowy

    2 łyżki
  • sos sojowy

    100 ml
  • sezam

    20 g
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Na ostro: Warzywne spring rollsy z pikantnym guacamole

Kroki postępowania

Krok 1 - Na ostro: Warzywne spring rollsy z pikantnym guacamole foto
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 2 - Na ostro: Warzywne spring rollsy z pikantnym guacamole foto
Przygotować farsz: awokado obrać, pokroić na paski, skropić sokiem z cytryny. Papryki pokroić na cienkie paseczki, ogórka obrać, wykroić pestki i pociąć na słupki. Selera naciowego pokroić na plasterki. Warzywa przełożyć do miseczki, dodać kolendrę, odrobinę miodu i sosu sojowego, ostawić na 30 minut.
Krok 3 - Na ostro: Warzywne spring rollsy z pikantnym guacamole foto
Papier ryżowy zanurzyć na ok. 1 minutę w ciepłej wodzie. Rozłożyć placki i na każdy nakładać warzywa z miseczki, posypując na końcu prażonymi pestkami sezamu. Gotowe zawijać jak krokiety - dolny brzeg zawinąć aż przykryje nadzienie, następnie boki ciasta do środka, a w ostatniej kolejności dolny brzeg rolujemy dalej do samego końca.
Krok 4 - Na ostro: Warzywne spring rollsy z pikantnym guacamole foto
Przygotować guacamole: awokado obrać, wyjąć pestkę, rozgnieść z czosnkiem i sokiem z limonki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili.
Krok 5 - Na ostro: Warzywne spring rollsy z pikantnym guacamole foto
Gotowe spring rollsy podawać z pikantnym guacamole.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

jejkuchnia 23.03.2018 07:44
Ślicznie wyglądają, takie kolorowe. :)
Małgorzata92 30.12.2015 11:29
Super przepis :)
Barbara13 29.12.2015 23:25
ależ pyszności
mysza620 29.12.2015 09:07
napewno wykorzystam na sylwka
Adamorek 25.02.2015 13:56
lubię. takie podanie
eeee 21.02.2015 12:52
Na impreze idealna
Internetowa Kuchnia 17.02.2015 08:49
Ciekawy przepis ;)
mikrusiak 16.02.2015 17:27
bardzo fajne :D
cukiereczek 16.02.2015 16:50
same pyszności
Monika-twin 16.02.2015 16:38
Fajna chinska potrawa!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat