Roladki z kurczaka z tapenadą i ryżem zapiekanym w cukinii

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na roladki

  • filety z kurczaka

    2 szt
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • tymianek

    12 gałązek

Składniki na marynatę

  • oliwa

    3 łyżki
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • Czosnek suszony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • tymianek

    2 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2-3 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3 szt

Składniki na pastę z oliwek

  • oliwki zielone Smak

    85 g
  • oliwki czarne Smak

    65 g
  • karczochy

    120 g
  • kapary całe Smak

    15 g
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Składniki na ryż z kurkumą

  • ryż

    1 woreczek
  • Kurkuma mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • tymianek posiekany

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • sól

Dodatkowo

  • cukinia

    1-2 szt
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Roladki z kurczaka z tapenadą i ryżem zapiekanym w cukinii foto
Przygotowanie marynaty:

W misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę aż się połączą. Filety z kurczaka płuczemy i oczyszczamy. Nacieramy solą i pieprzem i wkładamy do marynaty na jakaś godzinę.



Przygotowanie pasty z oliwek:

Oliwki, karczochy i kapary płuczemy. Umieszczamy w misie robota, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku oraz sok z cytryny i miksujemy na jednolita masę (ja lubię jak tapenada nie jest zbyt mocno zmiksowana). Dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem.

Pastę, która zostanie możemy wykorzystać jako smarowidło do kanapek lub sos do makaronów.
Krok 2 - Roladki z kurczaka z tapenadą i ryżem zapiekanym w cukinii foto
Przygotowanie roladek z kurczaka:

Zamarynowane filety kroimy i paski (z jednego fileta powinno wyjść 6 pasków). Delikatnie rozbijamy je tłuczkiem. Każdy pasek mięsa smarujemy pasta z oliwek i na środek kładziemy gałązkę świeżego tymianku. Zwijamy jak roladkę. Roladki można przewiązać sznureczkiem lub nadziać na patyczki do szaszłyków.

Grillujemy ok. 35-45 minut.

Roladki można też upiec w piekarniku. Należy je przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni ok. godziny.
Krok 3 - Roladki z kurczaka z tapenadą i ryżem zapiekanym w cukinii foto
Przygotowanie ryżu z kurkumą:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedzamy i zahartowujemy zimną wodą. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy ugotowany ryż, kurkumę i świeży tymianek. Przesmażamy kilka minut, mieszając żeby składniki się połączyły.

Odstawiamy do przestygnięcia.

Cukinie myjemy. Przecinamy na pół i wydrążamy środek. Łódeczki z cukinii smarujemy niewielką ilością oliwy, solimy i pieprzymy. Do środka nakładamy ryż i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 25-30 minut.
Podajemy z roladkami z kurczaka.

Ja dodatkowo podałam z plasterkami grillowanej cukinii.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 09.01.2015 22:01
świetne roladki :)
jagoda5913 09.01.2015 18:47
Dobry pomysł
IKrakowianka 09.01.2015 18:04
pomysł na smaczne danie
Ania321 09.01.2015 17:23
wyglądają smakowicie :)
Futka 09.01.2015 17:18
Cudowne roladki! Pychotki :D
Kolorowa 09.01.2015 17:17
Jakie bogactwo składników !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat