Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Sushi

5.0
(31)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Wielbiciele sushi proszeni do stołu! Zobacz, jak zrobić pyszne sushi na obiad - nigiri, california maki oraz uramaki. A do tego przepis na przyprawę 7 smaków i japoński majonez!

Składniki:

Przyprawa 7 smaków:

skórka z mandarynki z 1 owocu
sezam biały i czarny po 1 łyżce każdego
nori 1 płat
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
chili Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz biały mielony Prymat 1 łyżeczka
mak 1 łyżka

Dodatki do sushi:

surowy łosoś 200 gramów
ryż do sushi 500 gramów
wasabi do smarowania
sos Sriracha do ozdoby
majonez japoński kilka łyżek
awokado 1 sztuka
ogórek zielony 1/2 sztuki
nori 5 płatów
przyprawa 7 smaków do smaku
serek śmietankowy 100 gramów
listki mięty kilka sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Sushi

Jak ugotować ryż do sushi? - Klikaj TUTAJ.

Jak zrobić majonez japoński? - Klikaj TUTAJ.

 

Przyprawa 7 smaków:

Na patelnię wrzucamy skórkę z mandarynki, sezam (biały i czarny), mak, pokruszone nori, imbir, chili oraz pieprz biały. Prażymy do momentu aż nori będzie chrupiące, a biały sezam nabierze złotego koloru. Podprażone składniki przekładamy do moździerza i drobno ucieramy.

Nigiri:

Filetujemy oraz kroimy łososia w bardzo cienkie plastry - tak jak jest to pokazane na filmie. Do uformowania nigiri, filet łososia tniemy w cienkie plasterki, następnie bierzemy łyżkę ryżu, z którego formujemy podłużny wałeczek, smarujemy niewielką ilością wasabi, kładziemy kawałek łososia, smarujemy majonezem i za pomocą palnika delikatnie go karmelizujemy. Na skarmelizowany majonez kładziemy kawałek awokado oraz niewielką ilość sosu sriracha.

California maki:

Żeby uformować california maki przecinamy na pół płat nori (możemy też użyć całego płata nori), następnie kładziemy błyszczącą stroną do dołu na matce do zwijania sushi. Zwilżamy dłonie i rozprowadzamy ryż po całej długości oraz szerokości nori, zostawiając na końcu wolną przestrzeń szerokości palca. Na ryżu układamy składniki: ogórek, awokado, kawałek łososia, całość posypujemy przyprawą 7 smaków, dodajemy serek śniadaniowy,  majonez oraz liście mięty. Żeby zawinąć sushi, nori układamy równo z matką i  kciukami chwytamy spód matki, a palcami przytrzymujemy składniki w środku przysuwając rolkę do siebie zawijamy do połowy, zaciskamy, po czym otwieramy, smarujemy wodą nori w miejscu, w którym nie ma ryżu i zwijamy ponownie całość dobrze dociskając. Te czynności możesz obejrzeć na filmie. Gotowe maki kroimy na 6 części.

Uramaki:

Żeby zwinąć uramaki naszą matkę zawijamy w folię spożywczą, nori ponownie kładziemy błyszczącą stroną do dołu, po czym rozkładamy ryż, tylko tym razem ok. 150 g na całym nori. Następnie nori odwracamy ryżem na zewnątrz i układamy składniki: łosoś, serek śniadaniowy, majonez, ogórek oraz przyprawę 7 smaków. Uramaki zawijamy w taki sam sposób jak california maki. Gotową rolkę posypujemy przyprawą 7 smaków oraz sezamem, układamy na niej cienko pokrojone awokado, tak jak jest to pokazane na filmie, rolkę ponownie dociskamy, kroimy na 6 części i  ozdabiamy sosem sriracha.

Smacznego!

Jak ugotować ryż do sushi? - Zobacz video.

Jeśli lubisz kuchnię japońską to polecam Ci przepis na onigiri nadziewane pastą z tuńczyka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak