Co na obiad: Sushi

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Wielbiciele sushi proszeni do stołu! Zobacz, jak zrobić pyszne sushi na obiad - nigiri, california maki oraz uramaki. A do tego przepis na przyprawę 7 smaków i japoński majonez!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Przyprawa 7 smaków:

  • skórka z mandarynki

    z 1 owocu
  • sezam biały i czarny

    po 1 łyżce każdego
  • nori

    1 płat
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • chili Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • mak

    1 łyżka

Dodatki do sushi:

  • surowy łosoś

    200 gramów
  • ryż do sushi

    500 gramów
  • wasabi

    do smarowania
  • sos Sriracha

    do ozdoby
  • majonez japoński

    kilka łyżek
  • awokado

    1 sztuka
  • ogórek zielony

    1/2 sztuki
  • nori

    5 płatów
  • przyprawa 7 smaków

    do smaku
  • serek śmietankowy

    100 gramów
  • listki mięty

    kilka sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jak ugotować ryż do sushi? - Klikaj TUTAJ.

Jak zrobić majonez japoński? - Klikaj TUTAJ.

 

Przyprawa 7 smaków:

Na patelnię wrzucamy skórkę z mandarynki, sezam (biały i czarny), mak, pokruszone nori, imbir, chili oraz pieprz biały. Prażymy do momentu aż nori będzie chrupiące, a biały sezam nabierze złotego koloru. Podprażone składniki przekładamy do moździerza i drobno ucieramy.

Nigiri:

Filetujemy oraz kroimy łososia w bardzo cienkie plastry - tak jak jest to pokazane na filmie. Do uformowania nigiri, filet łososia tniemy w cienkie plasterki, następnie bierzemy łyżkę ryżu, z którego formujemy podłużny wałeczek, smarujemy niewielką ilością wasabi, kładziemy kawałek łososia, smarujemy majonezem i za pomocą palnika delikatnie go karmelizujemy. Na skarmelizowany majonez kładziemy kawałek awokado oraz niewielką ilość sosu sriracha.

California maki:

Żeby uformować california maki przecinamy na pół płat nori (możemy też użyć całego płata nori), następnie kładziemy błyszczącą stroną do dołu na matce do zwijania sushi. Zwilżamy dłonie i rozprowadzamy ryż po całej długości oraz szerokości nori, zostawiając na końcu wolną przestrzeń szerokości palca. Na ryżu układamy składniki: ogórek, awokado, kawałek łososia, całość posypujemy przyprawą 7 smaków, dodajemy serek śniadaniowy,  majonez oraz liście mięty. Żeby zawinąć sushi, nori układamy równo z matką i  kciukami chwytamy spód matki, a palcami przytrzymujemy składniki w środku przysuwając rolkę do siebie zawijamy do połowy, zaciskamy, po czym otwieramy, smarujemy wodą nori w miejscu, w którym nie ma ryżu i zwijamy ponownie całość dobrze dociskając. Te czynności możesz obejrzeć na filmie. Gotowe maki kroimy na 6 części.

Uramaki:

Żeby zwinąć uramaki naszą matkę zawijamy w folię spożywczą, nori ponownie kładziemy błyszczącą stroną do dołu, po czym rozkładamy ryż, tylko tym razem ok. 150 g na całym nori. Następnie nori odwracamy ryżem na zewnątrz i układamy składniki: łosoś, serek śniadaniowy, majonez, ogórek oraz przyprawę 7 smaków. Uramaki zawijamy w taki sam sposób jak california maki. Gotową rolkę posypujemy przyprawą 7 smaków oraz sezamem, układamy na niej cienko pokrojone awokado, tak jak jest to pokazane na filmie, rolkę ponownie dociskamy, kroimy na 6 części i  ozdabiamy sosem sriracha.

Smacznego!

Jak ugotować ryż do sushi? - Zobacz video.

Jeśli lubisz kuchnię japońską to polecam Ci przepis na onigiri nadziewane pastą z tuńczyka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat