Uromaki sushi z łososiem, ogórkiem i papryką

Uromaki sushi z łososiem, ogórkiem i papryką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Przygotowanie ryżu

  • ryż

    1 szklanka
  • ocet ryżowy

    6 łyżek
  • cukier

    2 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • woda

    4.5 szklanki

Reszta składników

  • nori

    4 płaty
  • łosoś wędzony plastry

    150 gram
  • papryka czerwona

    0,5 sztuki
  • ogórek zielony

    1 średnia sztuka
  • sezam czarny

    2 łyżeczki
  • ziarna sezamu

    1 łyżeczka (sezam biały)
  • wasabi

    do smaku
  • sos sojowy

    do smaku
  • imbir marynowany

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Przygotowanie ryżu:
Ryż dokładnie płuczemy w zimnej wodzie (do czasu aż woda będzie zupełnie przezroczysta), zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie możemy przygotować zaprawę do ryżu. Ocet ryżowy mieszamy z cukrem i solą tak długo, aż stałe składniki zupełnie się rozpuszczą. Możemy ocet podgrzać, żeby sól i cukier szybciej się rozpuściły, jednak nie jest to konieczne, wystarczy odpowiednio długo mieszać.
Ryż odcedzamy i przekładamy do garnka. Wlewamy 4/5 szklanki wody, garnek przykrywamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy ryż na minimalnym ogniu przez 13 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy źródło ciepła (gaz/prąd) i pozostawiamy ryż pod przykryciem na 15 minut. Cały ten proces oczywiście można skrócić używając odpowiedniego urządzenia do gotowania ryżu.
Gotowy ryż przekładamy do miski, polewamy zaprawą i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany ryż studzimy. Studząc, warto go przykryć, żeby stracił zbyt wiele wilgoci.

Płaty glonów nori kładziemy na bambusowej macie przykrytej folią spożywczą, którą będziemy zawijać rolkę sushi. Na nori rozkładamy warstwę przygotowanego wcześniej ryży i odwracamy no całość tak żeby nori znalazło się na górze. Na jednym brzegu nori rozkładamy pasek wędzonego łososia, pokrojoną w paski czerwoną paprykę i pokrojonego w paski ogórka. Zwijamy rolkę.

Na dużym talerzu mieszamy ze sobą dwa rodzaje ziaren sezamu i obtaczamy w nim rolkę sushi. Kroimy rolkę i układamy na talerzu. Podajemy z wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat