Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezowy wieniec z kiwi

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Beza

białko 4 sztuki
cukier 1 szklanka

Bita śmietana

bita śmietana w proszku
mleko 150 ml

Dodatkowo

kiwi na mus 4 sztuki
kiwi do dekoracji 1 sztuka
listki melisy kilka sztuk do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Bezowy wieniec z kiwi

1. Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż całkowicie się rozpuści.
2. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy bezę i formujemy łyżką wieniec.
3. Wieniec wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 120 stopni przez 10 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika z termoobiegiem. Beza powinna być dobrze wysuszona. Pozostawiamy ją w piekarniku do wystygnięcia. Zimną zdejmujemy z papieru.
4. Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość.
5. Z kolei robimy mus. Obrane kiwi miksujemy na mus.
6. Na wieniec nakładamy bitą śmietanę, później nakładamy mus.
7. Obrane kiwi kroimy i dekorujemy nim wieniec. Dekorujemy dodatkowo listkami melisy.
8. Gotowe! Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak