Placki bananowe z mąką ryżową

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • banan

    3 szt.
  • mąka ryżowa

    125 g (5 łyżek)
  • jajka

    2 szt.
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

(składniki na 11 - 12 placuszków)
1. Banany pokroić na mniejsze kawałki i rozgnieść je widelcem.

2. Jajka roztrzepać z mąką ryżową i proszkiem do pieczenia.

3. Połączyć roztrzepane jajka z bananami i wszystko wymieszać. Masa może zawierać małe kawałeczki banana, które rozpuszczą się, w czasie smażenia.

4. Placuszki smażyć na średnio rozgrzanej patelni z minimalną ilością tłuszczu (tylko smarować nim patelnię).

5. Ilość placuszków zależy od wielkości i grubości porcji smażonych placków.
Kuchcik gotuje
Jeśli użyjemy proszek do pieczenia bez glutenu, otrzymamy placuszki bezglutenowe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SzczyptaChili 16.07.2017 12:15
Na niedzielne , leniwe śniadanie w sam raz :)
Ola1984 16.07.2017 09:15
Fajne placuszki :)
Bożena Matuszczyk 16.07.2017 08:08
Smakowite placuszki.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat