Pierwsze sushi Zewy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż do sushi

    300 g
  • zaprawa do ryżu

    6 łyżek
  • imbir marynowany

    2 łyżki
  • rzodkiew japońska

    4 paski
  • ogórek zielony

    2 paski
  • łosoś filet

    2 paski
  • tykwa marynowana

    4 paski
  • nori

    4 szt. glonów
  • chrzan wasabi

    1 łyżeczka
  • sos sojowy

    5 łyżek
  • sos słodko-kwaśny

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Ryż dokładnie wypłukać aż wodą będzie czysta.
Przełożyć go do garnka, wlać tyle wody aby wystawała około centymetra nad ryż.
Garnek zakryć pokrywką i od zagotowania gotować 10 minut.
Potem garnek zdjąć z ognia i zostawić jeszcze na 15 minut ( nie zdejmować pokrywki ).
Następnie przestudzony ryż dokładnie wymieszać z zaprawą do ryżu.
Przygotować pozostałe składniki do przygotowania sushi.
Na macie rozłożyć nori, zanurzonymi w wodzie dłońmi wylepić ryż na nori zostawiając koniec ( na całe szerokości ) wolny od ryżu..
Potem przez szerokośĆ na dole zrobić małe wgłębienie w ryżu i posmartować je wasabi.
Następnie układać łososia, rzodkiew, tykwę i imbir.
Za pomocą maty zwijać sushi w rulon i ostrym noże pociąć na plastry.
Układać na talerzu i podać na przykład z sosem sojowym lub sosem słodko kwaśnym.
Tak samo przygotować drugi rulon ( u mnie kolejne dwa były bez łososia a z ogórkiem ).







Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ZEWA 12.12.2017 08:41
Dziękuję bardzo :)
Jagódka17 11.12.2017 22:48
Wygląda super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat