Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierwsze sushi Zewy

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do sushi 300 g
zaprawa do ryżu 6 łyżek
imbir marynowany 2 łyżki
rzodkiew japońska 4 paski
ogórek zielony 2 paski
łosoś filet 2 paski
tykwa marynowana 4 paski
nori 4 szt. glonów
chrzan wasabi 1 łyżeczka
sos sojowy 5 łyżek
sos słodko-kwaśny 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Pierwsze sushi Zewy


Ryż dokładnie wypłukać aż wodą będzie czysta.
Przełożyć go do garnka, wlać tyle wody aby wystawała około centymetra nad ryż.
Garnek zakryć pokrywką i od zagotowania gotować 10 minut.
Potem garnek zdjąć z ognia i zostawić jeszcze na 15 minut ( nie zdejmować pokrywki ).
Następnie przestudzony ryż dokładnie wymieszać z zaprawą do ryżu.
Przygotować pozostałe składniki do przygotowania sushi.
Na macie rozłożyć nori, zanurzonymi w wodzie dłońmi wylepić ryż na nori zostawiając koniec ( na całe szerokości ) wolny od ryżu..
Potem przez szerokośĆ na dole zrobić małe wgłębienie w ryżu i posmartować je wasabi.
Następnie układać łososia, rzodkiew, tykwę i imbir.
Za pomocą maty zwijać sushi w rulon i ostrym noże pociąć na plastry.
Układać na talerzu i podać na przykład z sosem sojowym lub sosem słodko kwaśnym.
Tak samo przygotować drugi rulon ( u mnie kolejne dwa były bez łososia a z ogórkiem ).







PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 12.12.2017 08:41
Dziękuję bardzo :)
Jagódka17
Jagódka17 11.12.2017 22:48
Wygląda super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak