Przepis i sposób przygotowania na: Pierwsze sushi Zewy
Ryż dokładnie wypłukać aż wodą będzie czysta.
Przełożyć go do garnka, wlać tyle wody aby wystawała około centymetra nad ryż.
Garnek zakryć pokrywką i od zagotowania gotować 10 minut.
Potem garnek zdjąć z ognia i zostawić jeszcze na 15 minut ( nie zdejmować pokrywki ).
Następnie przestudzony ryż dokładnie wymieszać z zaprawą do ryżu.
Przygotować pozostałe składniki do przygotowania sushi.
Na macie rozłożyć nori, zanurzonymi w wodzie dłońmi wylepić ryż na nori zostawiając koniec ( na całe szerokości ) wolny od ryżu..
Potem przez szerokośĆ na dole zrobić małe wgłębienie w ryżu i posmartować je wasabi.
Następnie układać łososia, rzodkiew, tykwę i imbir.
Za pomocą maty zwijać sushi w rulon i ostrym noże pociąć na plastry.
Układać na talerzu i podać na przykład z sosem sojowym lub sosem słodko kwaśnym.
Tak samo przygotować drugi rulon ( u mnie kolejne dwa były bez łososia a z ogórkiem ).