Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tempura

5.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka pszenna typ 450 115 g
mąka kukurydziana 35 g
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżeczka
jajko 1 szt
woda gazowana 250 ml

Dodatkowo

krewetki duże 10 szt
fasolka szparagowa 20 g
zielona pietruszka 1 natka
marchew 1 szt
mąka
olej do smażenia
cytryna 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tempura

Krewetki myjemy, głowy odrywamy od pancerza lub odcinamy nożem. Delikatnie podważamy poszczególne kawałki pancerza i zdejmujemy je. Ogon zostawiamy. Usuwamy odnóża, delikatnie je pociągając. Nacinamy krewetkę nożem wzdłuż jej zewnętrznej krawędzi (na grzbiecie) i wewnętrznej (na brzuchu) i usuwamy ciemną żyłkę (jelito). Jeszcze raz dokładnie płuczemy krewetki i skrapiamy sokiem z cytryny. Chowamy do lodówki.

Marchew obieramy, myjemy i kroimy skośnie w cienkie plasterki. Fasolkę szparagową myjemy i obcinamy końcówki. Natkę pietruszki dzielimy na mniejsze części.
W misce mieszamy mąki i sodę, dodajemy roztrzepane jajko i zimną wodę gazowaną. Mieszamy aż składniki się połączą. Masa ma mieć grudki!

W rondelku albo na patelni rozgrzewamy olej. Do miseczki wsypujemy trochę mąki. Warzywa obtaczamy w mące, a następnie w cieście i smażymy aż będą złotobrązowe. W ten sam sposób postępujemy z krewetkami.

Podajemy ciepłe z ulubionym sosem lub dipem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 19.12.2014 23:23
Ciekawy przepis
IKrakowianka 19.12.2014 20:46
super przekąska
dollce 19.12.2014 19:35
uwielbiam krewetki, wyglądają smakowicie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak