Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dango - kulki ryżowe

5.0
(119)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Dango:

mąka ryżowa 1 szklanka
woda 1/3 szklanki

Sos mitarashi:

cukier 1/2 szklanki
mąka kukurydziana 2 łyżki
sos sojowy 2,5 łyżki
woda mineralna 2/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Dango - kulki ryżowe

Mąkę ryżową (najlepiej z ryżu kleistego) wsypać do miski i stopniowo dolewać wodę, aż powstanie masa podobna do plasteliny. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego.

W garnku zagotować wodę, wrzucać kulki i gotować około 5-10 minut od wypłynięcia, od czasu do czasu mieszając. Kluski wyjąć z gotującej się wody i przełożyć na chwilę do zimnej wody. Wyjąć i nadziać na patyczki do szaszłyków.

Sos

Do rondelka wlać wodę i sos sojowy, wsypać cukier i zagotować. Mąkę kukurydzianą rozprowadzić w 2 łyżkach wody i stopniowo dodawać do sosu. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Na talerzu układamy szaszłyki z dango i polewamy gorącym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Upss 11.11.2022 19:30
W przepisie napisane jest, że „najlepiej z ryżu kleistego” co wprowadza w błąd ponieważ dango można zrobić tylko i wyłącznie z mąki kleistej (ryżowa bądź tajska). W przypadku użycia zwykłej mąki ryżowej dango będzie twarde i surowe w środku… Do sosu dodałam tez 2 razy więcej cukru niż w przepisie
Grazyna0211 15.08.2015 16:37
fajny pomysł
2milutka 15.08.2015 14:28
pomysłowo!
Saga123 15.08.2015 14:10
ciekawe danie! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak