Dango - kulki ryżowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Dango

  • mąka ryżowa

    1 szklanka
  • woda

    1/3 szklanki

Sos mitarashi

  • cukier

    1/2 szklanki
  • mąka kukurydziana

    2 łyżki
  • sos sojowy

    2,5 łyżki
  • woda mineralna

    2/3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę ryżowa wsypać do miski i stopniowo dolewać wodę, aż powstanie masa podobna do plasteliny. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. W garnku zagotować wodę, wrzucać kulki i gotować 5 minut od wypłynięcia od czasu do czasu mieszając. Kluski wyjąć z gotującej się wody i przełożyć na chwilę do zimnej wody. Wyjąć i nadziać na patyczki do szaszłyków.
Przygotować sos: do rondelka wlać wodę i sos sojowy, wsypać cukier i zagotować.Mąkę kukurydzianą rozprowadzić w 2 łyżkach wody i stopniowo dodawać do sosu. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Na talerzu układamy szaszłyki z dango i polewamy gorącym sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 15.08.2015 16:37
fajny pomysł
2milutka 15.08.2015 14:28
pomysłowo!
Saga123 15.08.2015 14:10
ciekawe danie! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat