Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Futomaki i nigiri sushi

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Kiedyś, może byliśmy u niewłaściwego źródła, skosztowaliśmy sushi i tak przez kilka lat nie lubiliśmy. Jakieś pół roku temu, nasz pogląd diametralnie zmienił się o 180°. Po prostu sushi to nie potrawa, to serce podane na talerzu. Tak jak w dobrych, polskich restauracjach...

Składniki:

Składniki:

ryż do sushi 250 gramów
serek 2 łyżeczki
łosoś wędzony 100 gramów
papryka czerwona 0.25 sztuki
ogórek zielony 1 kawałek
halibut 100 plastrów
paluszki surimi 2 sztuki
nori 3 liście
sos 50 mililitrów
wasabi 2 łyżki
sos sojowy 50 mililitrów
imbir marynowany 1 słoik

Porada

W przepisie użyliśmy serka chrzanowego i sosu do sushi

Przepis i sposób przygotowania na: Futomaki i nigiri sushi

Ryż zalewamy zimną wodą, energicznie ręką mieszamy, przecedzamy.
Ponownie zalewamy zimną wodą, przecedzamy (kilkukrotnie).
Ostatnim razem zalewamy wodą, odstawiamy na 30 min. Odcedzamy.
Ponownie zalewamy wodą, 1 cm powyżej poziomu ryżu.
Zagotowujemy (bez przykrycia), zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem przez kwadrans (pokrywki nie podnosimy).
Ryż pod przykryciem odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie dodajemy sos do sushi (opcjonalnie 6 łyżek octu ryżowego wymieszanego z 3 płaskimi łyżeczkami cukru plus dwie płaskie łyżeczki soli). Co jakiś czas mieszamy przez 20 minut do momentu całkowitego schłodzenia.

Ogórek obieramy, usuwamy nasiona, kroimy w paski.
Łososia i paprykę kroimy w paski. Rybę na troszkę większe.

1. Listek nori rozwijamy, cienko kładziemy ryż (około 1 cm od góry zostawiamy bez ryżu). 2 cm z dołu ryż cienko smarujemy serkiem, układamy kawałki łososia i ogórek. Zawijamy, kroimy na kawałki.
2. Listek nori rozwijamy, cienko kładziemy ryż (około 1 cm od góry zostawiamy bez ryżu). Układamy kawałki łososia i paprykę. Zawijamy, kroimy na kawałki.
3. Listek nori rozwijamy, cienko kładziemy ryż (około 1 cm od góry zostawiamy bez ryżu). Układamy paluszki surimi, ogórek i paprykę. Zawijamy, kroimy na kawałki.
4. Z ryżu formujemy łódeczki, płaskie od spodu, wierzch smarujemy wasabi. Układamy plastry wędzonego halibuta.

Całość podajemy z marynowanym imbirem, sosem sojowym i wasabi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak