Przepis i sposób przygotowania na: Futomaki i nigiri sushi
Ryż zalewamy zimną wodą, energicznie ręką mieszamy, przecedzamy.
Ponownie zalewamy zimną wodą, przecedzamy (kilkukrotnie).
Ostatnim razem zalewamy wodą, odstawiamy na 30 min. Odcedzamy.
Ponownie zalewamy wodą, 1 cm powyżej poziomu ryżu.
Zagotowujemy (bez przykrycia), zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem przez kwadrans (pokrywki nie podnosimy).
Ryż pod przykryciem odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie dodajemy sos do sushi (opcjonalnie 6 łyżek octu ryżowego wymieszanego z 3 płaskimi łyżeczkami cukru plus dwie płaskie łyżeczki soli). Co jakiś czas mieszamy przez 20 minut do momentu całkowitego schłodzenia.
Ogórek obieramy, usuwamy nasiona, kroimy w paski.
Łososia i paprykę kroimy w paski. Rybę na troszkę większe.
1. Listek nori rozwijamy, cienko kładziemy ryż (około 1 cm od góry zostawiamy bez ryżu). 2 cm z dołu ryż cienko smarujemy serkiem, układamy kawałki łososia i ogórek. Zawijamy, kroimy na kawałki.
2. Listek nori rozwijamy, cienko kładziemy ryż (około 1 cm od góry zostawiamy bez ryżu). Układamy kawałki łososia i paprykę. Zawijamy, kroimy na kawałki.
3. Listek nori rozwijamy, cienko kładziemy ryż (około 1 cm od góry zostawiamy bez ryżu). Układamy paluszki surimi, ogórek i paprykę. Zawijamy, kroimy na kawałki.
4. Z ryżu formujemy łódeczki, płaskie od spodu, wierzch smarujemy wasabi. Układamy plastry wędzonego halibuta.
Całość podajemy z marynowanym imbirem, sosem sojowym i wasabi.