Futomaki i nigiri sushi

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kiedyś, może byliśmy u niewłaściwego źródła, skosztowaliśmy sushi i tak przez kilka lat nie lubiliśmy. Jakieś pół roku temu, nasz pogląd diametralnie zmienił się o 180°. Po prostu sushi to nie potrawa, to serce podane na talerzu. Tak jak w dobrych, polskich restauracjach...
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ryż do sushi

    250 gramów
  • serek

    2 łyżeczki
  • łosoś wędzony

    100 gramów
  • papryka czerwona

    0.25 sztuki
  • ogórek zielony

    1 kawałek
  • halibut

    100 plastrów
  • paluszki surimi

    2 sztuki
  • nori

    3 liście
  • sos

    50 mililitrów
  • wasabi

    2 łyżki
  • sos sojowy

    50 mililitrów
  • imbir marynowany

    1 słoik
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż zalewamy zimną wodą, energicznie ręką mieszamy, przecedzamy.
Ponownie zalewamy zimną wodą, przecedzamy (kilkukrotnie).
Ostatnim razem zalewamy wodą, odstawiamy na 30 min. Odcedzamy.
Ponownie zalewamy wodą, 1 cm powyżej poziomu ryżu.
Zagotowujemy (bez przykrycia), zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem przez kwadrans (pokrywki nie podnosimy).
Ryż pod przykryciem odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie dodajemy sos do sushi (opcjonalnie 6 łyżek octu ryżowego wymieszanego z 3 płaskimi łyżeczkami cukru plus dwie płaskie łyżeczki soli). Co jakiś czas mieszamy przez 20 minut do momentu całkowitego schłodzenia.

Ogórek obieramy, usuwamy nasiona, kroimy w paski.
Łososia i paprykę kroimy w paski. Rybę na troszkę większe.

1. Listek nori rozwijamy, cienko kładziemy ryż (około 1 cm od góry zostawiamy bez ryżu). 2 cm z dołu ryż cienko smarujemy serkiem, układamy kawałki łososia i ogórek. Zawijamy, kroimy na kawałki.
2. Listek nori rozwijamy, cienko kładziemy ryż (około 1 cm od góry zostawiamy bez ryżu). Układamy kawałki łososia i paprykę. Zawijamy, kroimy na kawałki.
3. Listek nori rozwijamy, cienko kładziemy ryż (około 1 cm od góry zostawiamy bez ryżu). Układamy paluszki surimi, ogórek i paprykę. Zawijamy, kroimy na kawałki.
4. Z ryżu formujemy łódeczki, płaskie od spodu, wierzch smarujemy wasabi. Układamy plastry wędzonego halibuta.

Całość podajemy z marynowanym imbirem, sosem sojowym i wasabi.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy serka chrzanowego i sosu do sushi

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat