Nigiri sushi z łososiem

Nigiri sushi z łososiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Przygotowanie ryżu

  • ryż

    1 szklanka
  • ocet ryżowy

    6 łyżek
  • cukier

    2 łyżki
  • woda

    4/5 szklanki

Reszta składników

  • łosoś wędzony plastry

    200 gram
  • sos sojowy

    do smaku
  • chrzan wasabi

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie ryżu:
Ryż dokładnie płuczemy w zimnej wodzie (do czasu aż woda będzie zupełnie przezroczysta), zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie możemy przygotować zaprawę do ryżu. Ocet ryżowy mieszamy z cukrem i solą tak długo, aż stałe składniki zupełnie się rozpuszczą. Możemy ocet podgrzać, żeby sól i cukier szybciej się rozpuściły, jednak nie jest to konieczne, wystarczy odpowiednio długo mieszać.
Ryż odcedzamy i przekładamy do garnka. Wlewamy 4/5 szklanki wody, garnek przykrywamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy ryż na minimalnym ogniu przez 13 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy źródło ciepła (gaz/prąd) i pozostawiamy ryż pod przykryciem na 15 minut. Cały ten proces oczywiście można skrócić używając odpowiedniego urządzenia do gotowania ryżu.
Gotowy ryż przekładamy do miski, polewamy zaprawą i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany ryż studzimy. Studząc, warto go przykryć, żeby stracił zbyt wiele wilgoci.

W dłoni formujemy podłużne kuleczki ryżu, smarujemy je odrobiną wasabi i kładziemy na wierzch cienki płat wędzonego lub surowego łososia.

Podajemy z dodatkową porcją wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

11.06.2017 22:39
pyszności :)

adelajda

11.06.2017 18:32
dobra przystawka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat