Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nitamago

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Nitamago czyli marynowane jajka w sosie sojowym.

Składniki:

sos sojowy 150 mililitrów
cukier 1 łyżka
wino 1 łyżka
woda 290 mililitrów
czosnek 1 ząbek
jajko 4 sztuki

Porada

Do marynaty oprócz czosnku można również dodać jeszcze kawałek imbiru. Takie jajka są dodatkiem do zupy Ramen lub można je jeść tak bez niczego.

Przepis i sposób przygotowania na: Nitamago

Jajka gotujemy na pół twardo przez 6 minut. Po tym czasie jajka wyjmujemy i przekładamy do wody z lodem aby zatrzymać proces ich gotowania. Gdy całkowicie wystygną obieramy.
W garnuszku łączymy razem sos sojowy, cukier, wino Mirin oraz wodę. Podgrzewamy razem aż do zagotowania i rozpuszczenia się cukru. Ściągamy z ognia. Dorzucamy rozgnieciony ząbek czosnku i zostawiamy do przestygnięcia.
Kiedy marynata jest zimna przelewamy ją do pojemnika z jajkami. Tak przygotowane jajka odkładamy na około 12 godzin do lodówki (najlepiej na noc).
SMACZNEGO

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 20.02.2019 13:37
Bardzo fajny pomysł na marynowane jajeczka : )
Kasia Pichci 28.02.2019 17:19
Dziękuję bardzo
Bożena Matuszczyk 20.02.2019 10:07
Ciekawe jajka i ciekawe jak smakują.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak