Ananasy w cieście

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Ananasy w cieście to klasyczny deser wywodzący się z kuchni azjatyckiej. Ciasto połączone ze świeżym, słodkim i dojrzałym ananasem, posypane wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem to ciekawa propozycja małej słodkości.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    170 gramów
  • mleko

    140 mililitrów
  • jajka

    2 sztuki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • cukier wanilinowy

    1 łyżeczka
  • wiórki kokosowe

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • ananas świeży

    1 sztuka
  • olej kokosowy

    6 łyżek
  • cukier puder do posypania

    2 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:

Krok 1 - Ananasy w cieście foto
Ananasa obrać ze skóry, pokroić na plastry około 5-8mm, a z każdego plastra wykroić twardy środek (rdzeń).
Mleko zmiksować z jajkami, szczyptą soli, wiórkami i cukrami. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju kokosowego, plastry ananasa obtoczyć w cieście i smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Gotowe ananasy w cieście posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 08.11.2018 15:28
Smakowite krążki ananasa w cieście.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat