Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony łosoś na grillowanych warzywach z sosem z awokado i limonki
Łosoś z grilla świetnie komponuje się różnymi warzywami np. cukinią, bakłażanem, papryką czy pomidorami. Warto zadbać także o lekkie zielone dodatki np. w postaci świeżej rukoli czy roszponki - będą świetnie pasować do grillowanego łososia.
I pamiętajcie o najważniejszym, że poza sezonem letnim, jeśli pogoda nas nie rozpieszcza - nadal możemy grillować - łosoś z patelni grillowej też będzie pyszny!
Łososia pieczemy w temperaturze 180°C przez 12 minut. Bakłażana, cukinię i paprykę kroimy w plastry i grillujemy. Awokado miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji, dodajemy sok z limonki. Pomidora obieramy ze skórki i drylujemy. Kroimy w drobną kostkę. Cebulę, papryczkę i kolendrę drobno siekamy i łączymy z awokado i pomidorem. Dokładnie mieszamy.