Przepis i sposób przygotowania na: Makrela z grilla z rabarbarem
Jeśli szukasz ciekawego przepisu z grillowaną rybą w roli głównej, to makrela z grilla jest doskonałym wyborem. Makrela to ryba o wyjątkowym smaku i teksturze, która idealnie nadaje się do grillowania. Wystarczy kilka prostych kroków, aby przygotować pyszne danie z grillowaną rybą.
Makrele myję, osuszam. Nacieram solą, pieprzem, majerankiem, pokrojonym tymiankiem i oregano. Odstawiam na dwie godziny do lodówki albo dłużej. Rabarbar kroję na kawałki 1 cm. Masło mieszam z pokrojoną natką pietruszki (około łyżka natki). Połowę wkładam do środka jednej makreli, drugą połowę do drugiej. Wkładam kawałki rabarbaru i spinam wykałaczkami ryby, żeby rabarbar nie wyleciał.
Marchewki myję i obieram. Przekładam do miski, dodaję kawałki papryki, sól, sos balsamico i nacieram warzywa. Rybę i warzywa grilluję z każdej strony. Przed podaniem posypuję natką i chili pokrojonym.