Makrela z grilla z rabarbarem

Makrela z grilla z rabarbarem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Ryba wyszła pyszna, chrupiąca z fajnym rabarbarem. Do tego podałam młode marchewki balsamico i cóż więcej powiedzieć. Spróbujcie i przekonajcie się.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makrela

    2 sztuki
  • rabarbar

    3 sztuki
  • papryka żółta

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • marchewki

    1 pęczek
  • natka pietruszki

    3 gałązki
  • oregano świeże

    3 gałązki
  • tymianek świeży

    3 gałązki
  • masło zimne

    1 łyżka
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • sos balsamiczny

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    5 łyżek
  • papryczka chili

    0.5 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makrele myję, osuszam. Nacieram solą, pieprzem, majerankiem, pokrojonym tymiankiem i oregano. Odstawiam na dwie godziny do lodówki albo dłużej. Rabarbar kroję na kawałki 1 cm. Masło mieszam z pokrojoną natką pietruszki (około łyżka natki). Połowę wkładam do środka jednej makreli, drugą połowę do drugiej. Wkładam kawałki rabarbaru i spinam wykałaczkami ryby, żeby rabarbar nie wyleciał.

Marchewki myję i obieram. Przekładam do miski, dodaję kawałki papryki, sól, sos balsamico i nacieram warzywa. Rybę i warzywa grilluję z każdej strony. Przed podaniem posypuję natką i chili pokrojonym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

danielek

07.07.2019 15:17
Fajny pomysł :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat