Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany stek z tuńczyka

4.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Tuńczyk to zdrowa, niskokaloryczna ryba, która zachwyca swym wyjątkowym smakiem oraz mocą wartości odżywczych. Uwielbiam grillowane steki, bo to szybki sposób na smaczny i pełnowartościowy posiłek. Dzisiaj zapraszam na tuńczyka z grilla z ostrą nutką harissy na puree z kalafiora.

Składniki:

SKŁADNIKI

tuńczyk 200 gramów
sos sojowy 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
Przyprawa harissa 0.25 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

PUREE Z KALAFIORA

kalafior 0.5 główki
masło 2 łyżki
mleko 0.25 szklanki
śmietana 100 ml
sól morska Prymat w młynku 1 szczypta
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta

Porada

Do grillowania wybierajmy grubsze steki, aby mięso było idealne w środku - delikatne i różowe, a nie przesuszone.

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany stek z tuńczyka

Tuńczyk z grilla to bardzo proste i szybkie danie. Wystarczy odpowiednio przygotować rybę, a następnie ułożyć ją na gorącym grillu. Dzięki temu, że tuńczyk ma delikatne mięso, szybko się upiecze i nabierze pięknej złocistej barwy. Dodatkowo, dzięki temu, że grillowanie jest metodą niskokaloryczną, możemy cieszyć się pysznym i zdrowym posiłkiem. Szczegóły przepisu znajdziecie poniżej.

KROK 1. Kalafior dzielimy na małe różyczki i smażymy je na maśle przez około 4-5 minut. Następnie dolewamy mleko i dusimy pod przykryciem przez 3 minuty. Po tym czasie dodajemy śmietanę i gotujemy kalafior do momentu, aż stanie się miękki. Na koniec doprawiamy wszystko solą oraz pieprzem i miksujemy na gładką masę.

KROK 2. Stek z tuńczyka myjemy w zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym. Oliwę z oliwek łączymy z sosem sojowym i harissą. Do tak powstałej marynaty wkładamy tuńczyka i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie stek obsypujemy świeżo zmielonym pieprzem i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po około 2 minuty z każdej strony (mięso tuńczyka powinno być różowe w środku). Usmażone steki układamy na puree z kalafiora i podajemy danie z ulubionymi dodatkami.

Życzę smacznego! :)

 

Jeśli jednak chcemy uzyskać inny smak, możemy wykorzystać przyprawy takie jak: zioła prowansalskie, paprykę czy czosnek. Dodanie tych składników sprawi, że grillowany tuńczyk nabierze odpowiedniego smaku i zapachu.

Tuńczyk z grilla to idealna propozycja na letnie grillowanie w ogrodzie. Ryba ta doskonale komponuje się z sałatkami i warzywami, dzięki czemu możemy stworzyć z nim nie tylko smaczny, ale i zdrowy posiłek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak