Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Szaszłyki z dorsza z koperkiem

5.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Szaszłyki z dorsza z nutą koperku! Do tego krewetki, cukinia i pomidory. Ta kompozycja składników może znaczyć tylko jedno. Rewelacyjny efekt końcowy. Polecam, wypróbujcie!

Składniki:

Na szaszłyki:

dorsz
450 gramów
krewetki
16 sztuk
cytryna
2 sztuki
cukinia
1 duża sztuka
pomidory koktajlowe (czerwone)
16 sztuk

Składniki na marynatę:

oliwa
5 łyżek
ocet winny
1,5 łyżeczki
cytryna
0,5 sztuki
czosnek
3 ząbki
koperek świeży
1 łyżka
Sklep Prymat
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
Sklep Prymat

Sos koperkowy:

jogurt
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy polski Prymat
1 opakowanie
Sklep Prymat

Porada

Podana ilość składników wystarczy na przygotowanie ok. 7-8 szaszłyków.

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z dorsza z koperkiem

Szaszłyki na grilla z dorszem i krewetkami to pyszna propozycja na letnie grillowanie. Soczysty dorsz, delikatne krewetki, aromatyczne warzywa i sos koperkowy tworzą niepowtarzalny smak, który zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przygotujesz je w prosty sposób, a efekt z pewnością Cię zachwyci.

Przygotowanie marynaty:

Świeży koperek posiekać. Czosnek przecisnąć. Przełożyć do miski i dodać pozostałe składniki marynaty. Całość dokładnie wymieszać. 

Przygotowanie szaszłyków:

Na szpadki do szaszłyków nabijać naprzemiennie - kawałki dorsza (ze skórką, pociętego na kawałki o wielkości boku ok. 2-3 cm), krewetki, plasterki cytryny i cukinii oraz pomidorki.

Tak przygotowane szaszłyki umieścić w naczyniu i dokładnie posmarować wcześniej przygotowaną marynatą. Gotowe odłożyć w chłodne miejsce na około 1-2 godziny.

Sos koperkowy: 

Zawartość sosu koperkowo-ziołowego wymieszać z podaną na opakowaniu ilością jogurtu naturalnego.

Smażenie i podanie szaszłyków:

Szaszłyki smażyć na ruszcie przez 6-8 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę i polewając pozostałą marynatą. Gotowe podawać z przygotowanym sosem koperkowym. 

Smacznego!

Szaszłyk z grilla to przysmak, który uwielbiają wszyscy. Można go w końcu przygotować ze swoich ulubionych produktów. Szaszłyki z krewetek i dorsza przygotowane na grillu to tylko jedna z pysznych propozycji. 
Jeśli jednak szukacie innych pomysłów z przepisami na grilla, zapraszam TUTAJ.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak