Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z dorsza z koperkiem
Szaszłyki na grilla z dorszem i krewetkami to pyszna propozycja na letnie grillowanie. Soczysty dorsz, delikatne krewetki, aromatyczne warzywa i sos koperkowy tworzą niepowtarzalny smak, który zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przygotujesz je w prosty sposób, a efekt z pewnością Cię zachwyci.
Przygotowanie marynaty:
Świeży koperek posiekać. Czosnek przecisnąć. Przełożyć do miski i dodać pozostałe składniki marynaty. Całość dokładnie wymieszać.
Przygotowanie szaszłyków:
Na szpadki do szaszłyków nabijać naprzemiennie - kawałki dorsza (ze skórką, pociętego na kawałki o wielkości boku ok. 2-3 cm), krewetki, plasterki cytryny i cukinii oraz pomidorki.
Tak przygotowane szaszłyki umieścić w naczyniu i dokładnie posmarować wcześniej przygotowaną marynatą. Gotowe odłożyć w chłodne miejsce na około 1-2 godziny.
Sos koperkowy:
Zawartość sosu koperkowo-ziołowego wymieszać z podaną na opakowaniu ilością jogurtu naturalnego.
Smażenie i podanie szaszłyków:
Szaszłyki smażyć na ruszcie przez 6-8 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę i polewając pozostałą marynatą. Gotowe podawać z przygotowanym sosem koperkowym.
Smacznego!