Szaszłyki z dorsza z koperkiem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Szaszłyki z dorsza z nutą koperku! Do tego krewetki, cukinia i pomidory. Ta kompozycja składników może znaczyć tylko jedno. Rewelacyjny efekt końcowy. Polecam, wypróbujcie!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na szaszłyki:

  • dorsz

    450 gramów
  • krewetki

    16 sztuk
  • cytryna

    2 sztuki
  • cukinia

    1 duża sztuka
  • pomidory koktajlowe (czerwone)

    16 sztuk

Składniki na marynatę:

  • oliwa

    5 łyżek
  • ocet winny

    1,5 łyżeczki
  • cytryna

    0,5 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • koperek świeży

    1 łyżka
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

Sos koperkowy:

  • jogurt

  • Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy polski Prymat

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie marynaty:

Świeży koperek posiekać. Czosnek przecisnąć. Przełożyć do miski i dodać pozostałe składniki marynaty. Całość dokładnie wymieszać. 

Przygotowanie szaszłyków:

Na szpadki do szaszłyków nabijać naprzemiennie - kawałki dorsza (ze skórką, pociętego na kawałki o wielkości boku ok. 2-3 cm), krewetki, plasterki cytryny i cukinii oraz pomidorki.

Tak przygotowane szaszłyki umieścić w naczyniu i dokładnie posmarować wcześniej przygotowaną marynatą. Gotowe odłożyć w chłodne miejsce na około 1-2 godziny.

Sos koperkowy: 

Zawartość sosu koperkowo-ziołowego wymieszać z podaną na opakowaniu ilością jogurtu naturalnego.

Smażenie i podanie szaszłyków:

Szaszłyki smażyć na ruszcie przez 6-8 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę i polewając pozostałą marynatą. Gotowe podawać z przygotowanym sosem koperkowym. 

Smacznego!

Doradca Smaku
Podana ilość składników wystarczy na przygotowanie ok. 7-8 szaszłyków.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat