Szaszłyki z krewetkami, papryką i ananasem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Pachnące cytrusami grillowane krewetki z nutką pikanterii przygotowane w postaci szaszłyków ze świeżą kolorową papryką i odrobiną słodkości w postaci ananasa to świetny pomysł na lekkie danie z rusztu.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • krewetki Black Tiger

    500 g
  • ananas

    0.5 szt.
  • papryka czerwona

    1 szt.

Marynata do krewetek:

  • papryczka chili

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej

    1 łyżka
  • rum

    1 łyżka
  • sok z pomarańczy

    1 szt.
  • skórka pomarańczowa

    1 szt.
  • sok z cytryny

    z 1/2 owocu szt.
  • starta skórka z cytryny

    0.5 szt.
  • posiekane listki tymianku

    1 łyżka
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    1 szczypta
  • sól morska Prymat

    2 szczypty
  • czarny pieprz mielony Prymat

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Marynata do krewetek:
Wszystkie składniki marynaty przełożyć do miseczki, połączyć ze sobą, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
2. Krewetki delikatnie obrać z pancerzy, umyć i zalać marynatą, odstawić na około 30 minut, a najlepiej na całą noc.
3. Ananasa obrać ze skórki i pokroić na kostki o wielkości około 1,5x2cm
4. Czerwoną paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kwadratowe kawałki o wielkości około 2x2cm.
5. Składniki nabijać na patyki do szaszłyków według kolejności:
ananas, krewetka, czerwona papryka, ananas, krewetka, czerwona papryka, ananas, krewetka.
6. Grillować na grillu ze wszystkich stron aż krewetki się zrumienią i będą upieczone. Szaszłyki również można upiec w piekarniku lub patelni grillowej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat