Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś grillowany, podawany z sosem musztardowym i pomidorami
Grillowany łosoś z sosem musztardowym to idealna propozycja dla miłośników zdrowej kuchni i aromatycznych potraw. To danie, które zachwyci nie tylko smakiem, ale również pięknym aromatem. Grillowanie łososia to także świetny sposób na zachowanie soczystości ryby.
1. Wymieszaj w misce wszystkie składniki: musztardę, sok z limonki, cukier i oliwę, a następnie dodaj do niego pokrojone w przekrojone na pół, cienkie plastry pomidorów. Odstaw na bok, by wszystkie składniki się "przeżarły".
2. Łososia skrop oliwą i dopraw świeżo zmieloną solą i pieprzem, a następnie piecz filety na wysmarowanym oliwą ruszcie: 4 minuty skórą do góry, a następnie obróć i grilluj do momentu, aż skóra bez trudu odejdzie od mięsa. Jeśli skóra zacznie się przypalać, wsuń pod filety folię aluminiową.
3. Ugrillowane filety z łososia podawaj z dressingiem musztardowym i pomidorami.