Idealna ryba z grilla – wskazówki Doradcy Smaku

2 tygodnie temu
Idealna ryba z grilla – wskazówki Doradcy Smaku

Ryby to cenne źródło wysoko przyswajalnego i łatwostrawnego białka oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ryby to również świetna alternatywa dla osób, które poszukują lżejszego jedzenia i jednocześnie nie chcą rezygnować z atmosfery wspólnego grillowania. Przygotowanie ryb na grilla jest bardzo proste, ale należy pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym ryba z grilla będzie pysznym posiłkiem i okaże się hitem każdego grillowego przyjęcia.

Jaka ryba najlepsza na grilla?

Ryba na grilla przede wszystkim powinna być świeża. Ryby rozmrażane niestety będą się rozpadać na ruszcie. Grillować możemy zarówno ryby słodkowodne, jak i morskie. Na grilla powinniśmy wybierać gatunki ryb o zwartym mięsie, niewielkiej ilości ości i te, które się nie rozpadają pod wpływem wysokiej temperatury. Najczęściej grillować będziemy łososia, pstrąga, dorsza, halibuta, sandacza oraz makrelę. Dużą popularnością cieszą się również dorada i labraks - zwany okoniem morskim. Wszystkie te ryby są cenione za smaczne, delikatne i soczyste mięso, które łatwo oddziela się od ości.

 

Jak przyprawić rybę na grilla?

Przygotowanie świeżej ryby do grillowania powinniśmy rozpocząć od jej umycia i oczyszczenia z łusek. Łuski usuwamy nożem w kierunku od ogona do głowy. Po oskrobaniu ryby należy ją ponownie umyć pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Rybę nacinamy w kilku miejscach, a następnie nacieramy ją solą i pieprzem. Rybę można również zamarynować. Do ryby pasują marynaty przygotowane na bazie oliwy, białego wina soku z cytryny i czosnku. Smak marynaty wzbogacą nam zioła: tymianku, pietruszki, rozmarynu i oregano (świeże lub suszone). Marynata do ryby powinna zawierać aromatyczne zioła i wyraziste przyprawy. Ryby również lubią masło. Zamarynowaną rybę odkładamy do lodówki na około 30-60 minut. 

Ryby zdecydowanie powinniśmy solić na krótko przed wrzuceniem jej na ruszt. Sól niestety bardzo szybko wyciąga wodę z ryby, przez co mięso traci jędrność i staje się bardziej podatne na wysuszenie w trakcie obróbki termicznej.

Przygotowując ryby możemy również skorzystać z gotowej mieszanki przypraw do ryb i owoców morza marki Prymat, w skład której wchodzą: sól, cebula, gorczyca biała, czosnek, pomidor, owoc kolendry, cukier, natka pietruszki, pieprz czarny, nasiona kopru, kurkuma, imbir oraz pieprz biały.

 

Jak grillować rybę?

Małe i średniej wielkości ryby najczęściej grilluje się w całości w folii aluminiowej lub w specjalnych koszykach/siatkach do grillowania, które zapobiegają przywieraniu ryb do rusztu. Ryba z grilla w folii, jest wyjątkowo delikatna!  Duże ryby najczęściej podzielimy na steki, dzięki czemu unikniemy sytuacji, że zewnętrzna część ryby będzie spalona i wysuszona, a jej środek wciąż będzie niedopieczony, a w skrajnej sytuacji wręcz surowy. Filetowane ryby powinniśmy grillować w wysmarowanej tłuszczem kieszonce wykonanej z folii aluminiowej.

Ryby grillujemy w temperaturze około 175 do 185°C. Małe kawałki będą się grillować około 6 minut. Średniej wielkości ryby o grubości około 4 cm spędzą na ruszczcie od 10 do 15 minut.  Te nieco grubsze (5-6 cm) będą gotowe po 15-20 minutach. Duże ryby o wadze około 1 kg (7-8 cm) będą się grillować po około 20 minut z każdej strony. Planując grilla warto pomyśleć o zakupie termometru, dzięki któremu będziemy mogli kontrolować temperaturę przygotowywanych dań. Ryby będą gotowe, gdy ich mięso osiągnie temperaturę od 56 do 65°C (dobrze wypieczone). Warto więc sprawdzać temperaturę grillowanego mięsa, gdyż przesuszone ryby już nie smakują tak dobrze.

 

Co podać do ryby z grilla? 

Ryby z grilla bardzo dobrze smakują z grillowanymi warzywami i pieczonymi ziemniakami. Grillowana ryba również świetnie się sprawdzi w towarzystwie orientalnej salsy, jak z przepisu Darii Ładochy na grillowaną makrelę z salsą owocowo-goździkową. Grillowaną rybę możemy podawać z różnego rodzaju sałatkami. Spośród receptur wartych polecenia zachęcamy do wypróbowania przepisu na grillowanego łososia z sałatką z ogórków.  Równie ciekawą propozycję na danie rybne z grilla przygotował nasz Doradca Smaku - Piotr Ogiński, który rekomenduje grillowanego pstrąga z lekką sałatką z cukinii.

 

 

Udostepnij:

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
prymat