Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ryba:
-
filety rybne
4 kawałki -
majonez
8 łyżek -
czosnek
1 ząbek -
sól morska Prymat w młynku
do smaku -
sok z cytryny
1 łyżka -
oliwa
2 łyżki -
Grill przyprawa ziołowa Prymat
1 opakowanie
Tortille:
-
mąka pszenna
150 g -
mąka kukurydziana
100 g -
masło roztopione
2 łyżki -
Sól himalajska Prymat w młynku
do smaku -
woda ciepła
1 szklanka
Salsa:
-
cebula czerwona
1 sztuka -
pomidory
4 sztuki -
świeża kolendra
2 łyżki -
strąk czerwonego chilli
1 sztuka -
sok z cytryny
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Pieczone tortille rybne z salsą
1. Przygotuj salsę mieszając ze sobą wszystkie jej składniki. Pamiętaj, by pomidory pokroić w drobną kostkę, a kolendrę posiekać.
2. Rozmiażdż czosnek za pomocą noża i wymieszaj z odrobiną świeżo zmielonej soli i mieszanką przypraw Grill ziołowy, sokiem z cytryny i oliwą. Tak przygotowaną mieszanką posmaruj filety rybne.
3. Ryby grilluj przez 3 minuty z każdej strony.
4. Przygotuj tortillę poprzez wymieszanie dwóch rodzajów mąk, wlej do nich pół szklanki ciepłej wody, dodaj rozpuszczone masło i sól. Zagnieć elastyczne ciasto i uformuj je w kulkę, przykryj ją ściereczką i odstaw na ok. 15 minut.
5. Ciasto podziel na 8 równych kulek, rozwałkuj je na placki i grilluj każdy z nich na ruszcie przez ok. 2 minuty na każdej ze stron. Zdejmij je, gdy będą jeszcze miękkie i zawiń je w serwetkę jeśli ryby nie będą jeszcze gotowe.
6. Jeśli ryby będą już gotowe, zawiń je w placki tortilli. Podawaj je wraz z salsą pomidorową i majonezem, które przełóż do niewielkich miseczek.
1 kawałek ryby = 175 g Użyj łososia, tuńczyka lub halibuta. Ryby możesz piec bezpośrednio na naoliwionym ruszcie lub w specjalnym koszyku do grillowania ryb.![]()
Komentarze (0)