Pieczone tortille rybne z salsą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Jeśli chcecie wzbogacić swoje grillowe menu, wypróbujcie grillowane tortille wypełnione ulubionymi składnikami, np. mixem sałat, ulubionymi warzywami, kawałkami mięsa lub ryby. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ryba:

  • filety rybne

    4 kawałki
  • majonez

    8 łyżek
  • czosnek

    1 ząbek
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • oliwa

    2 łyżki
  • Grill przyprawa ziołowa Prymat

    1 opakowanie

Tortille:

  • mąka pszenna

    150 g
  • mąka kukurydziana

    100 g
  • masło roztopione

    2 łyżki
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    do smaku
  • woda ciepła

    1 szklanka

Salsa:

  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • pomidory

    4 sztuki
  • świeża kolendra

    2 łyżki
  • strąk czerwonego chilli

    1 sztuka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Przygotuj salsę mieszając ze sobą wszystkie jej składniki. Pamiętaj, by pomidory pokroić w drobną kostkę, a kolendrę posiekać.

2. Rozmiażdż czosnek za pomocą noża i wymieszaj z odrobiną świeżo zmielonej soli i mieszanką przypraw Grill ziołowy, sokiem z cytryny i oliwą. Tak przygotowaną mieszanką posmaruj filety rybne.

3. Ryby grilluj przez 3 minuty z każdej strony. 

4. Przygotuj tortillę poprzez wymieszanie dwóch rodzajów mąk, wlej do nich pół szklanki ciepłej wody, dodaj rozpuszczone masło i sól. Zagnieć elastyczne ciasto i uformuj je w kulkę, przykryj ją ściereczką i odstaw na ok. 15 minut. 

5. Ciasto podziel na 8 równych kulek, rozwałkuj je na placki i grilluj każdy z nich na ruszcie przez ok. 2 minuty na każdej ze stron. Zdejmij je, gdy będą jeszcze miękkie i zawiń je w serwetkę jeśli ryby nie będą jeszcze gotowe. 

6. Jeśli ryby będą już gotowe, zawiń je w placki tortilli. Podawaj je wraz z salsą pomidorową i majonezem, które przełóż do niewielkich miseczek. 

 

Doradca Smaku
1 kawałek ryby = 175 g Użyj łososia, tuńczyka lub halibuta. Ryby możesz piec bezpośrednio na naoliwionym ruszcie lub w specjalnym koszyku do grillowania ryb.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat