Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone tortille rybne z salsą

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jeśli chcecie wzbogacić swoje grillowe menu, wypróbujcie grillowane tortille wypełnione ulubionymi składnikami, np. mixem sałat, ulubionymi warzywami, kawałkami mięsa lub ryby. 

Składniki:

Ryba:

filety rybne 4 kawałki
majonez 8 łyżek
czosnek 1 ząbek
sól morska Prymat w młynku do smaku
sok z cytryny 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
Grill przyprawa ziołowa Prymat 1 opakowanie

Tortille:

mąka pszenna 150 g
mąka kukurydziana 100 g
masło roztopione 2 łyżki
Sól himalajska Prymat w młynku do smaku
woda ciepła 1 szklanka

Salsa:

cebula czerwona 1 sztuka
pomidory 4 sztuki
świeża kolendra 2 łyżki
strąk czerwonego chilli 1 sztuka
sok z cytryny 1 łyżka

Porada

1 kawałek ryby = 175 g Użyj łososia, tuńczyka lub halibuta. Ryby możesz piec bezpośrednio na naoliwionym ruszcie lub w specjalnym koszyku do grillowania ryb.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone tortille rybne z salsą

Tortilla z grilla to świetna propozycja na szybki i smaczny posiłek. Delikatne placki zazwyczaj podaje się z dodatkiem aromatycznych warzyw i soczystego mięsa, a jednak można inaczej! Tortilla z grillowaną rybą (może to być łosoś, halibut lub dorsz) będzie świetną odmianą dla znanej nam dobrze klasyki!

1. Przygotuj salsę mieszając ze sobą wszystkie jej składniki. Pamiętaj, by pomidory pokroić w drobną kostkę, a kolendrę posiekać.

2. Rozmiażdż czosnek za pomocą noża i wymieszaj z odrobiną świeżo zmielonej soli i mieszanką przypraw Grill ziołowy, sokiem z cytryny i oliwą. Tak przygotowaną mieszanką posmaruj filety rybne.

3. Ryby grilluj przez 3 minuty z każdej strony. 

4. Przygotuj tortillę poprzez wymieszanie dwóch rodzajów mąk, wlej do nich pół szklanki ciepłej wody, dodaj rozpuszczone masło i sól. Zagnieć elastyczne ciasto i uformuj je w kulkę, przykryj ją ściereczką i odstaw na ok. 15 minut. 

5. Ciasto podziel na 8 równych kulek, rozwałkuj je na placki i grilluj każdy z nich na ruszcie przez ok. 2 minuty na każdej ze stron. Zdejmij je, gdy będą jeszcze miękkie i zawiń je w serwetkę jeśli ryby nie będą jeszcze gotowe. 

6. Jeśli ryby będą już gotowe, zawiń je w placki tortilli. Podawaj je wraz z salsą pomidorową i majonezem, które przełóż do niewielkich miseczek. 

 

W tym przepisie dowiedzieliście się, jak zrobić grillowaną tortillę. Jeśli jednak nie macie dużo czasu na przygotowania do grilla, możecie użyć gotowych placków, które też będą bardzo smaczne!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak