Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone tortille rybne z salsą
Tortilla z grilla to świetna propozycja na szybki i smaczny posiłek. Delikatne placki zazwyczaj podaje się z dodatkiem aromatycznych warzyw i soczystego mięsa, a jednak można inaczej! Tortilla z grillowaną rybą (może to być łosoś, halibut lub dorsz) będzie świetną odmianą dla znanej nam dobrze klasyki!
1. Przygotuj salsę mieszając ze sobą wszystkie jej składniki. Pamiętaj, by pomidory pokroić w drobną kostkę, a kolendrę posiekać.
2. Rozmiażdż czosnek za pomocą noża i wymieszaj z odrobiną świeżo zmielonej soli i mieszanką przypraw Grill ziołowy, sokiem z cytryny i oliwą. Tak przygotowaną mieszanką posmaruj filety rybne.
3. Ryby grilluj przez 3 minuty z każdej strony.
4. Przygotuj tortillę poprzez wymieszanie dwóch rodzajów mąk, wlej do nich pół szklanki ciepłej wody, dodaj rozpuszczone masło i sól. Zagnieć elastyczne ciasto i uformuj je w kulkę, przykryj ją ściereczką i odstaw na ok. 15 minut.
5. Ciasto podziel na 8 równych kulek, rozwałkuj je na placki i grilluj każdy z nich na ruszcie przez ok. 2 minuty na każdej ze stron. Zdejmij je, gdy będą jeszcze miękkie i zawiń je w serwetkę jeśli ryby nie będą jeszcze gotowe.
6. Jeśli ryby będą już gotowe, zawiń je w placki tortilli. Podawaj je wraz z salsą pomidorową i majonezem, które przełóż do niewielkich miseczek.