Dorsz grillowany z chorizo na sposób śródziemnomorski

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Śródziemnomorska kuchnia słynie z łączenia ryb i... kiełbasy. Stąd pomysł na przepis na dorsza z chorizo w towarzystwie warzyw. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z dorsza

    4 sztuki
  • mozzarella

    150 g
  • chorizo

    1 sztuka
  • kapary całe Smak

    2 łyżki
  • parmezan starty

    25 g
  • pomidory

    250 g
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku
  • czosnek

    1 ząbek
  • płatki chili

  • bazylia świeża

    2 łyżki
  • Warzywa z grilla Prymat

    1/2 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Pomidory pokrojone w kostkę, wraz z posiekanym czosnkiem i płatkami chilli, umieść w garnku i gotuj przez ok. 10-12 minut, tak by część soku wyparowała i zgęstniała.

2.  Przygotuj 4 kawałki folii aluminiowej na tyle duże, by spokojnie zawinąć w nie po jednym filecie z dorsza. Układaj filety na folii i posmaruj każdy kawałek 1/4 przygotowanego wcześniej sosu pomidorowego. Całość posyp startą na tarce o grubych oczkach mozzarellą  i obłóż pokrojoną na plasterki kiełbasą chorizo. Następnie posyp świeżo startym parmezanem i kaparami. Dopraw przyprawą do warzyw grill oraz świeżo zmielonym pieprzem i szczelnie zawiń filety w folię, tworząc sakiewki. 

3. Tak zawinięte w folię filety rybne, grilluj na naoliwionym ruszcie po 10 minut z każdej strony.

 

Doradca Smaku
Użyj filetów z dorsza lub łupacza. Każdy z filetów powinien mieć ok. 170 g. Podawaj ryby w sakiewkach, by każdy z gości sam otworzył swoją sakiewkę. Przy otwieraniu folii, uważaj na gorącą parę!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat