Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz grillowany z chorizo na sposób śródziemnomorski

5.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Śródziemnomorska kuchnia słynie z łączenia ryb i... kiełbasy. Stąd pomysł na przepis na dorsza z chorizo w towarzystwie warzyw. 

Składniki:

filet z dorsza 4 sztuki
mozzarella 150 g
chorizo 1 sztuka
kapary całe Smak 2 łyżki
parmezan starty 25 g
pomidory 250 g
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
czosnek 1 ząbek
płatki chili
bazylia świeża 2 łyżki
Warzywa z grilla Prymat 1/2 opakowania

Porada

Użyj filetów z dorsza lub łupacza. Każdy z filetów powinien mieć ok. 170 g. Podawaj ryby w sakiewkach, by każdy z gości sam otworzył swoją sakiewkę. Przy otwieraniu folii, uważaj na gorącą parę!

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz grillowany z chorizo na sposób śródziemnomorski

Dorsz z grilla to ryba delikatna w smaku, ale dzięki grillowaniu nabiera niepowtarzalnego aromatu. Najlepiej smakuje podawany z dodatkami takimi jak zioła czy cytryna lub z sosami np. pomidorowym. A teraz czas spróbować nowego połączenia: pysznej grillowanej ryby ze słynną hiszpańską kiełbasą - chorizo.

1. Pomidory pokrojone w kostkę, wraz z posiekanym czosnkiem i płatkami chilli, umieść w garnku i gotuj przez ok. 10-12 minut, tak by część soku wyparowała i zgęstniała.

2.  Przygotuj 4 kawałki folii aluminiowej na tyle duże, by spokojnie zawinąć w nie po jednym filecie z dorsza. Układaj filety na folii i posmaruj każdy kawałek 1/4 przygotowanego wcześniej sosu pomidorowego. Całość posyp startą na tarce o grubych oczkach mozzarellą  i obłóż pokrojoną na plasterki kiełbasą chorizo. Następnie posyp świeżo startym parmezanem i kaparami. Dopraw przyprawą do warzyw grill oraz świeżo zmielonym pieprzem i szczelnie zawiń filety w folię, tworząc sakiewki. 

3. Tak zawinięte w folię filety rybne, grilluj na naoliwionym ruszcie po 10 minut z każdej strony.

 

Dorsz z grilla z chorizo jest pysznym i sycącym daniem, które można podać na wiele sposobów. Grillowany dorsz świetnie smakuje z ryżem, sałatkami, grillowanymi warzywami, a nawet ziemniakami. Spróbuj grillowanego dorsza już dziś i ciesz się niezapomnianym smakiem!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak