Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz grillowany z chorizo na sposób śródziemnomorski
Dorsz z grilla to ryba delikatna w smaku, ale dzięki grillowaniu nabiera niepowtarzalnego aromatu. Najlepiej smakuje podawany z dodatkami takimi jak zioła czy cytryna lub z sosami np. pomidorowym. A teraz czas spróbować nowego połączenia: pysznej grillowanej ryby ze słynną hiszpańską kiełbasą - chorizo.
1. Pomidory pokrojone w kostkę, wraz z posiekanym czosnkiem i płatkami chilli, umieść w garnku i gotuj przez ok. 10-12 minut, tak by część soku wyparowała i zgęstniała.
2. Przygotuj 4 kawałki folii aluminiowej na tyle duże, by spokojnie zawinąć w nie po jednym filecie z dorsza. Układaj filety na folii i posmaruj każdy kawałek 1/4 przygotowanego wcześniej sosu pomidorowego. Całość posyp startą na tarce o grubych oczkach mozzarellą i obłóż pokrojoną na plasterki kiełbasą chorizo. Następnie posyp świeżo startym parmezanem i kaparami. Dopraw przyprawą do warzyw grill oraz świeżo zmielonym pieprzem i szczelnie zawiń filety w folię, tworząc sakiewki.
3. Tak zawinięte w folię filety rybne, grilluj na naoliwionym ruszcie po 10 minut z każdej strony.