Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
łosoś
4 dzwonka -
mozzarella
1 opakowanie -
pomidory
2 sztuki -
kiełki słonecznika
garść -
bób
0,5 kg -
orzechy pekan
100 g -
czosnek
100 g -
rzodkiew
1 pęczek -
pomidory suszone Smak
-
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
szczypta -
sól
szczypta -
Pieprz czarny mielony Prymat
szczypta -
Przyprawa do ryb z nutą cytryny Prymat
szczypta
Przepis i sposób przygotowania Dzwonka z łososia z grilla z lekką sałatką z pomidorów i bazylii
Grillowany łosoś to danie, które wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem i aromatem - szczególnie gdy przed jego obróbką termiczną zostanie zamarynowany w odpowiednich przyprawach. Grillowanie łososia sprawia, że mięso staje się soczyste, delikatne, a jego skórka chrupiąca. Co ciekawe, grillowanie łososia oprócz tego, że jest szybkie i łatwe pozwala również zachować jego naturalny smak, który wzbogacony jest aromatem grilla i dymu (oczywiście jeśli grillujecie łososia na grillu węglowym).
Kroki postępowania



Resztę pomidorów suszonych kroimy w drobne paseczki. Możecie również sięgnąć po pomidory suszone SMAK w paskach. Dzięki temu już pokrojone pomidory wyjmiecie prosto ze słoiczka.
Bazylię obrywamy z większych listków i miksujemy z oliwą z suszonych pomidorów, czosnkiem i orzechami, całość doprawiamy solą. Bób gotujemy (blanszujemy) we wrzącej osolonej wodzie po czym szybko schładzamy i obieramy.

Przygotowujemy sałatkę z odciśniętej mozzarelli, suszonych pomidorów, bobu, świeżych pomidorów i kiełków - wszystko polewamy emulsją z bazylii.

O czym warto pamiętać przygotowując łososia na grilla?
- Wybierajcie kawałki łososia o jasnoróżowej barwie i jednolitej konsystencji. Dzięki temu będziecie mieć pewność, że ryba jest nie tylko świeża, ale również nie rozpadnie się podczas grillowania;
- Grillowanego łososia nie obracajcie zbyt często na ruszcie, ponieważ może się on rozpaść;
- Upewnijcie się, że ruszt grillowy, na którym będziecie kłaść łososia jest mocno rozgrzany i wcześniej posmarujcie go lekko olejem, by łosoś nie przywarł;
- Dzwonka z łososia grillujcie na średnim ogniu i pamiętajcie o kontrolowaniu stopnia ugrillowania. Łosoś to delikatna ryba, dlatego należy uważać, by go nie spalić;
- Konieczne jest doprawienie łososia, by nabrał delikatnej nuty smakowej, a jako że grillowany łosoś lubi wiele przypraw, sprawdzą się tutaj idealnie: sól, pieprz, pieprz cytrynowy, przyprawa do ryb i owoców morza, cytryna, rozmaryn, bazylia i wiele innych ziół (również tych świeżych);
jeśli spodobał Wam się przepis na grillowane dzwonka z łososia, koniecznie zasięgnijcie inspiracji innymi grillowymi przepisami:
Komentarze (1)