Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany łosoś na puree z zielonego groszku z salsą z mango

5.0
(50)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Grillowany łosoś na puree z zielonego groszku z salsą z mango, to ciekawe połączenie smaków, które doskonale łączy aromatyczną rybę i orzeźwiającą salsę. Jeśli lubicie ciekawe przepisy, koniecznie sprawdźcie ten!

Składniki:

łosoś filet 2 sztuka
groszek zielony 500 gram
masło 1 łyżka
natka pietruszki 2 łyżka
sok z cytryny 2 łyżka
skórka z cytryny 1/2 łyżeczka
papryka czerwona 1 sztuka
mango 1 sztuka
olej 1 łyżka
natka pietruszki 3 łyżka
dymki ze szczypiorkiem 2 sztuka
sok z cytryny 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany łosoś na puree z zielonego groszku z salsą z mango

Grillowany łosoś z warzywami to klasyka! A próbowaliście takiej wersji? Choć mogłoby się wydawać, że grillowany łosoś to popularne danie, którym łatwo się znudzić, to cały czas możemy go odkrywać w nowej odsłonie. Przekonajcie się sami, jak smakuje grillowany łosoś na puree z zielonego groszku.

Salsa: Mango obrać i razem z papryką pokroić w drobną kostkę. Dodać posiekaną dymkę, olej, natkę, sok z cytryny. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Puree: Groszek ugotować do miękkości. Odcedzić. Do gorącego groszku dodać masło, natkę, sok i skórkę startą z cytryny. Zmiksować. Doprawić solą i pieprzem.
Łosoś: Łososia oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na grillu elektrycznym lub grillowej patelni, z obu stron po około 4-5 minut (w zależności od grubości).
Danie podawać z cząstkami cytryny.

Rady: Łososia grillujemy najpierw od strony skóry. Aby był soczysty, należy grillować go jedynie do miękkości z każdej strony. Zbyt długo trzymany na grillu będzie suchy i niesmaczny.
Pietruszkę w salsie można zastąpić ulubionymi ziołami. Odpowiednia będzie mięta, kolendra lub bazylia.

 

Grillowane ryby to doskonały wybór na letnie spotkania i imprezy, gdzie możemy połączyć przyjemność z jedzenia z jego jakością. Z pomocą odpowiednich narzędzi grillowych i kilku prostych trików, grillowanie ryb stanie się łatwe i przyjemne. Więcej przepisów i porad znajdziecie TUTAJ.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cookingangelika 24.02.2017 10:30
pychota, uwielbiam ryby
sezamek 08.10.2016 00:51
bardzo smacznie :)
Grazyna0211 18.04.2016 10:26
smaczne danie
ben-ka 20.02.2016 16:28
Wygląda apetycznie.
Stenka 05.02.2016 16:05
kolorowa propozycja
sylwia_sl 28.02.2014 22:08
moje smaki
ZEWA 11.02.2014 08:21
Ale apetycznie wygląda :)
stokrotka 10.02.2014 19:58
świetne danie!
agogo2 14.11.2013 22:23
rewelacyjny przepis
Aleksandra/Olcia 27.10.2013 18:28
bardzo apetycznie podane
usmiech 06.10.2013 20:30
oryginalny przepis
sisi 20.09.2013 21:26
musi być przepyszne. na pewno wypróbuje!
ana1 18.09.2013 11:06
Bardzo fajne
sylwia_mc 11.09.2013 06:55
Wygląda bardzo apetycznie
kasiek 29.08.2013 11:10
bardzo fajny pomysł
Klausia 14.08.2013 14:05
wygląda wspaniale, tak kolorowo :)
agus198900 05.08.2013 08:29
wygląda rewelacyjnie;)
wedith1 04.08.2013 10:09
Pięknie wygląda i świetne połączenie smaków!
Monika10 31.07.2013 16:15
ślinka cieknie smakowicie wygląda
Monika-twin 27.07.2013 08:22
poezja smaku
mela25 23.07.2013 13:51
bardzo pyszne
Melania 18.07.2013 19:54
Wspaniale wygląda :)
AURELKA 15.07.2013 21:38
bardzo pyszne
rjustysia 15.07.2013 16:34
Kolory rewelacyjne, danie przepyszne!
Mala 03.07.2013 20:55
kolorowo na talerzu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak