Dania z cukinii, czyli 7 prostych przepisów
Cukinia daje tak wiele kulinarnych możliwości, że postanowiłem przygotować dla Was kolejny wpis z nią w roli głównej. Znajdziecie tutaj 7 przepisów na sprawdzone cukiniowe pyszności. Polecam!
W kalendarzu warzyw sezonowych obok pomidorów, ogórków, papryki, kukurydzy, pierwszych zbiorów fasoli, dyni czy patisonów, pojawiają się też cukinie i kabaczki. Małe zielone czy ogromne żółte, a także te o fantazyjnych kształtach zaczynają pojawiać się coraz śmielej w naszej kuchni.
Ostatnio w tym wpisie podzieliłem się z Wami przepisami m.in. na pyszne leczo, wytrawną tartę z cukinii czy też frytki z cukinii panierowane w parmezanie. W tej notce znajdziecie kolejne 7 przepisów, które warto wypróbować.
Cukinia czy kabaczek
Ta dyskusja potrafi rozgrzać jak zapytanie o wyższość Bożego Narodzenia nad Wielkanocą. Tak czy inaczej, zarówno cukinia jak i kabaczek pochodzą z rodziny warzyw dyniowatych. Wiele źródeł podaje, że to nazwy zamienne. W wielu regionach przyjęły się różne nazwy, stąd też z czasem i same warzywa zaczęły być rozróżniane. Wiele osób uznaje, że kabaczek jest większy. Warto pamiętać, że jest wiele odmian tego warzywa, co wpływa na kształt, kolor i inne walory.
Małe czy duże?
Wielu amatorów ogrodników szczyci się ekstremalnymi cukiniami, które wyglądają jak maczugi. Faktycznie, robią one wrażenie, jednak wielu twierdzi, że tak dojrzałe warzywa nadają się tylko na nasiona. Warzywo zwykle w takiej postaci jest suche w środku, a skórka twarda jak kora drzewa. To powód, dla którego w sklepach można kupić właśnie małe okazy – do 15 cm. Są delikatne, nasiona niemal niewyczuwalne, a skórka miękka. Takie świeże cukinie można jeść nawet na surowo, nie trzeba ich też obierać.
O cukinii słów kilka
Cukinia jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa, lekkostrawna (jeśli jej nie usmażymy) i niskokaloryczna. Jej zaletą, a dla niektórych też wadą, jest delikatny, wręcz neutralny smak. Jednak dzięki temu to niezwykle wdzięczne warzywo do przyrządzania dań typu leczo czy bigos warzywny, zapiekanek warzywnych i z dodatkiem mięsa, zup, kremów, placków smażonych, a nawet konfitur. Jest świetnym i zdrowym dodatkiem do potraw z grilla. Wystarczy grillować plastry cukinii z obu stron i serwować, np. z sosem czosnkowym – pycha!
Kwiat cukinii
Kojarzy się egzotycznie, niemal z kwiatem paproci. Jednak istnieje, każdy, kto ma w swoim ogródku cukinie/kabaczki, wie, że bywa ich sporo, ale nie każdy wie, że można je nadziewać i piec czy smażyć, np. w piwnym lub naleśnikowym cieście.
Dla przypomnienia - czym doprawiać cukinię?
- Oregano
- Tymiankiem
- Bazylią
- Czosnkiem
- Ziołami prowansalskimi
- Pieprzem czarnym grubo mielonym
- Kolendrą
- Miętą
Moja lista kolejnych cukiniowych pyszności - polecam, spróbujcie!
1. Krążki z kabaczka w cieście paprykowo-serowym
2. Faszerowane cukinie na ostro o smaku gyros
3. Kabaczek w panierce zbożowej
5. Cukinia zapiekana z kaszanką
6. Sałatka z cukinii, papryki i cebuli do słoików na zimę
7. Cukiniowe placuszki z fetą i kaparami
Komentarze (5)