Przepis i sposób przygotowania na: Stek z polędwicy z zapiekanymi warzywami, DS XX odc. 5
Stek z polędwicy wołowej - niby proste danie, ale nie zawsze wychodzi... Zobacz kilka podpowiedzi od Michela Moran, jak zrobić stek z polędwicy, żeby wyszedł miękki, soczysty i pyszny.
Stek z polędwicy wołowej, krok po kroku:
Kroimy warzywa: marchewki, brokuły i ziemniaki na połówki. Pokrojone warzywa oraz fasolkę układamy na blachę do pieczenia i skrapiamy oliwą. Przyprawiamy papryką słodką Prymat oraz solą i pieprzem. Na wierzchu dodajemy masło i całość posypujemy rozmarynem suszonym Prymat. Wkładamy do piekarnika na funkcję termoobieg, temperatura 185 stopni, czas 30 min. Na warzywa układamy plastry żółtego sera gouda i zapiekamy 3-4 minuty. Po wyjęciu z piekarnika można posypać pokrojoną pietruszką.
Szczypiorek i pietruszkę drobno siekamy. Ogórki kroimy w kosteczkę. Do miski wkładamy majonez oraz śmietanę18%, dorzucamy pokrojone warzywa i mieszamy. Do dipu dodajemy kapary. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Surowe steki doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy do średniej temperatury. Wkładamy mięso i smażymy po 4-5 min z każdej strony. Po obróceniu na drugą stronę obniżamy temperaturę i przyprawiamy tymiankiem suszonym Prymat, dodajemy masło i na koniec bastujemy masłem (za pomocą łyżki polewamy mięso topionym masłem z patelni). Jeżeli chcemy bardziej wysmażone mięso można włożyć do piekarnika. Gotowe steki wykładamy na talerz, aby „odpoczęły”.
Na talerz wykładamy porcję pieczonych warzyw oraz stek. Dip podajemy w oddzielnej miseczce.