Przepis i sposób przygotowania na: Sernik baskijski z sosem czekoladowym, DS XX odc. 4
Sernik baskijski to deser będący harmonią smaków. Twaróg w połączeniu z cukrem z dodatkiem wanilii, śmietaną i szczyptą soli, tworzy ciasto, które pokochają wszyscy i z pewnością nie obejdzie się bez dokładki. Najważniejsze w tym przepisie na sernik baskijski jest właściwe połączenie składników i wcześniejsze, dokładne zmielenie sera, tak by konsystencja sernika była bardzo kremowa. Każdy kęs tego ciasta to uczta dla podniebienia, a w połączeniu z sosem czekoladowym tworzy idealną kompozycję!
Jak przygotować sernik baskijski z sosem czekoladowym?
Do miski wkładamy twaróg tłusty i rozdrabniamy widelcem. Wsypujemy cukier oraz cukier ze skórką cytryny Prymat. Całe jajka wybijamy do oddzielnej miski. Oddzielamy żółtka od białek – wykorzystujemy tylko żółtka. Za pomocą miksera ubijamy masę dodając pojedynczo jajka i żółtka. Dolewamy śmietankę i ekstrakt waniliowy i mieszamy na pomocą łyżki. Do serowej masy dodajemy serek waniliowy. Przyprawiamy szczyptą soli , a następnie powoli wsypujemy mąkę, cały czas mieszając. Masę serową przelewamy do formy. Na wierzchu posypujemy cukrem. Wkładamy do piekarnika funkcja góra dół, temperatura 200 stopni, czas pieczenia 50 min.
Po upieczeniu wyciągamy sernik i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Do garnka wrzucamy czekoladę, wlewamy śmietankę i przyprawiamy Kardamonem Prymat. Dokładamy masło i wsypujemy Cukier z wanilią Prymat. Mieszamy i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia.
Sernik podajemy udekorowany polewą z czekolady.