Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Sernik baskijski z sosem czekoladowym, DS XX odc. 4

0.0
(0)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sernik baskijski to ciasto, które ostatnimi czasy zyskuje na popularności. Jest doceniany nie tylko za za swój wyjątkowy smak, lekką słoność i konsystencję, ale również łatwość i szybkość przygotowania. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! 

Składniki:

Składniki:

twaróg tłusty
900 g
cukier
285 g
Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat
3 łyżeczki
Sklep Prymat
jajka duże
5 sztuk
żółtka duże
2 sztuki
śmietana 18%
160 g
serek waniliowy
150 g
ekstrakt waniliowy
2 łyżeczki
sól
szczypta
Sklep Prymat
mąka
2 łyżki

Sos czekoladowy:

gorzka czekolada
150 g
masło
25 g
śmietanka 30%
125 ml
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
1 opakowanie
Sklep Prymat
Kardamon mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik baskijski z sosem czekoladowym, DS XX odc. 4

Sernik baskijski to deser będący harmonią smaków. Twaróg w połączeniu z cukrem z dodatkiem wanilii, śmietaną i szczyptą soli, tworzy ciasto, które pokochają wszyscy i z pewnością nie obejdzie się bez dokładki. Najważniejsze w tym przepisie na sernik baskijski jest właściwe połączenie składników i wcześniejsze, dokładne zmielenie sera, tak by konsystencja sernika była bardzo kremowa. Każdy kęs tego ciasta to uczta dla podniebienia, a w połączeniu z sosem czekoladowym tworzy idealną kompozycję!

Jak przygotować sernik baskijski z sosem czekoladowym?

1

Do miski wkładamy twaróg tłusty i rozdrabniamy widelcem. Wsypujemy cukier oraz cukier ze skórką cytryny Prymat. Całe jajka wybijamy do oddzielnej miski. Oddzielamy żółtka od białek – wykorzystujemy tylko żółtka. Za pomocą miksera ubijamy masę dodając pojedynczo jajka i żółtka. Dolewamy śmietankę i ekstrakt waniliowy i mieszamy na pomocą łyżki. Do serowej masy dodajemy serek waniliowy. Przyprawiamy szczyptą soli , a następnie powoli wsypujemy mąkę, cały czas mieszając. Masę serową przelewamy do formy. Na wierzchu posypujemy cukrem. Wkładamy do piekarnika funkcja góra dół, temperatura 200 stopni, czas pieczenia 50 min.

Po upieczeniu wyciągamy sernik i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

2

Do garnka wrzucamy czekoladę, wlewamy śmietankę i przyprawiamy Kardamonem Prymat. Dokładamy masło i wsypujemy Cukier z wanilią Prymat. Mieszamy i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia.

3

Sernik podajemy udekorowany polewą z czekolady. 

Jeśli zastanawiacie się nad upieczeniem deseru do kawy, sernik baskijski sprawdzi się tutaj idealnie. Kawałek tego wyjątkowego sernika, zaspokoi Waszą chęć na zjedzenie czegoś słodkiego i pysznego zarazem. W duecie z ulubioną kawą może okazać się podróżą do kulinarnej krainy przyjemności. Sprawdźcie sami! 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

margo 11.07.2024 16:06
To nie jest sernik baskijski... Twaróg i grudki? Sernik baskijski jest z serków kremowych, delikatny, kremowy, prawie płynny. Śmietanka 30% wlana do masy serowej, a Michel mówi, że to 18%... Do polewy 18%, a mówi że to 30% - widać po konsystencji od razu, że jest na odwrót. Przepis beznadziejny.... Szkoda gadać
Magda 27.06.2024 23:12
Sernik baskijski nie wyszedł, opadł, wyszedł twardy, bo za dużo jaj na 1 k sera, max. 5 jaj, w tym 3 żółtka i 2 cale jaja.
Arek. 16.04.2024 20:19
To są wspaniale dzieła, że oglądając je ślinka leci.
Kuligo 08.03.2024 15:52
To nie jest sernik baskijski, na pewno nie z tymi grudami z tawrogu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak