Musztarda to bardzo wdzięczny produkt jeśli chodzi o przygotowywanie sosów. I to naprawdę wielu! Sos musztardowy można wykorzystać do dań na ciepło, ale i sałatek. Co więcej, w zależności od rodzaju musztardy, można stworzyć inny rodzaj sosu, który można idealnie dopasować do dania. Oto 5 pyszny pomysłów na sosy z musztardy!
Sos musztardowy do mięsa - jak zrobić?
Zacznijmy od dań na ciepło, a w szczególności mięs. Sos musztardowy na ciepło będzie doskonałym dodatkiem także do ziemniaków, gotowanych czy puree, ale i ryb. W tym przypadku najlepiej spisze się musztarda sarepska, gdyż ma wystarczająco wysoki poziom ostrości, aby oddać go gotowemu sosowi. Jeśli jednak nie jesteś fanem ostrości, postaw na sos śmietanowo-musztardowy do mięsa. Wtedy możesz wykorzystać np. Musztardę kremską.
Sos miodowo-musztardowy – idealne połączenie do sałatek, ale i frytek!
Ten sos ma wyjątkowy kolor, a przy tym jest i słodki, i ostry. Nadaje się do sałatek, frytek, ale do mięsa także. Można wykorzystać go jako marynatę. Jego przygotowanie zajmie kilka chwil, a efekt będzie wybornie pyszny. Można wykorzystać tutaj dowolną kremową musztardę, którą lubimy – o wybranym poziomie ostrości. Jeśli chcemy stworzyć na tej bazie sos musztardowy do sałatki, to wystarczy dodać więcej płynnych składników - oliwy i octu.
Kolejna propozycja sosu musztardowego do sałatki to także winegret! Jedną z wersji tego francuskiego sosu przygotowuje się właśnie z musztardą. Wystarczy oliwa, cytryna, miód, musztarda i przyprawy.
Do czego jeszcze wykorzystać sosy z musztardą?
Popularnym przepisem są śledzie w sosie musztardowym. Tutaj koniecznie postawcie na musztardę francuską, która ma całe ziarna gorczycy. Najlepiej połączyć ją z jeszcze jedną, kremową. Nie obejdzie się też bez cebuli! Takie śledzie w sosie musztardowym przygotowane w domu posmakują wszystkim.
Sosy musztardowe na zdrowie? Tak!
Ziarna gorczycy mają w sobie wiele dobrego. Działają przeciwzapalnie i wspomagają trawienie. Musztarda jest więc jak najbardziej dobrym dodatkiem do najróżniejszych dań nie tylko ze względu na swój smak. Warto też wykorzystać prozdrowotne właściwości musztardy! Szczególnie łącząc ją na przykład z płatkami drożdżowymi. To ciekawy, zdrowy i smaczny przepis na sos.
Na sam koniec tematu sosów musztardowych nie można zapomnieć o klasyce, czyli jajkach w sosie musztardowym. Ich łagodny smak doskonale komponuje się z musztardą, która nadaje im charakteru i ostrości. To świetna alternatywa dla majonezu i chrzanu!